Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van het matras, maar verdeel je de druk.
De matrassen van Auping, vanaf 2012, hoeven en kunnen niet gedraaid of gekeerd worden. De matrassen zijn asymmetrisch opgebouwd en bestaan uit verschillende hoogtes. Zo zak je bij je schouders en heupen iets dieper weg in het matras.
Een shuimmatras kan je best om de 3 maanden draaien of keren. Je pocketveren verliezen niet snel hun veerkracht. Maar je slaapt nooit rechtstreeks op pocketveren. Op die veren liggen altijd 1 of meerdere schuimlagen om het slapen comfortabel te maken.
Dit type is zeer gevoelig voor kuilvorming. Het is aangeraden om twee keer per maand dit matras te draaien of keren. Heb je een matras van koudschuim, latex, traagschuim, nasa schuim, comfortschuim of welk ander schuim maar ook, dan dien je om de drie maanden, of vaker, je matras te draaien of te keren.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan. Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat. Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.
Bij een zijligging zal de wervelkolom in een horizontale lijn moeten liggen. Bij rugligging moet de wervelkolom in zogenaamde S-vorm liggen. Het matras moet bij het stuitje meegeven, bij de onderrug de holte opvullen en dan weer bij de schouders meegeven en bij het begin van de nek weer dragen.
Onderhoud van je matras
Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt. Hoe vaak je je matras moet omdraaien, is afhankelijk van het soort matras en je slaapgedrag.
Auping adviseert om een matras na 8 tot maximaal 10 jaar te vervangen. Een matras verliest uiteindelijk zijn stramheid, waardoor deze niet meer prettig ligt.
Als beste getest door de Consumentenbond
In maart 2017 werd het matras door de Consumentenbond getest. Het matras scoorde een 7,7 en kwam hiermee als beste uit de test. Vooral op veerkracht, nabewegen na omdraaien en levensduur scoort dit matras erg goed. Dit matras wordt in een doos geleverd.
Moet ik mijn matras / topper omdraaien? M line raadt aan om 1x per 3 maanden het matras om te draaien, hierbij dien je het hoofd- naar het voeteneinde te draaien. Let erop dat je nooit de onderzijde boven legt. Regelmatig draaien helpt met het verlengen van de levensduur van je matras.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt. Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.
Koudschuim en traagschuim
Ze voeren vocht af en ventileren uitstekend. In combinatie met de extra steun van een pocketvering bieden beiden matrassen alle steun die je nodig hebt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
De enige echte manier om een kuil in uw matras te voorkomen, is het aanschaffen van een hoogwaardige matras van de juiste materialen. Kies in dit geval voor materialen waarbij kuilvorming niet mogelijk is.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.