Waarom? Omdat deze reactie een veel voorkomend onderdeel is van ons parasympathische en sympathische zenuwstelsel, dat onze hersenen met onze darmen verbindt. Doordat de zenuwen in ons spijsverteringskanaal sneller samentrekken als je nerveus bent, wordt de kans op een grote boodschap groter.
Onze emoties worden gereguleerd in het limbisch systeem van onze hersenen. Daar wordt ook onze motivatie, genot en ons emotionele geheugen in geregeld. Door de spanning geven onze hersenen een extra prikkel aan de blaas, waardoor we vaker naar het toilet moeten.
Stress voor bijvoorbeeld werk, sollicitaties en examens kunnen leiden tot acute diarree. Door de nervositeit produceert je lichaam bepaalde hormonen. De hormonen stimuleren de darmen en de verhogen de darmbeweging.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
Stress neemt af en een gevoel van blijdschap neemt toe. Leg een warme kruik op je buik als je last van je buik hebt door stress. De warmte zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en het kan de pijn wat doen afnemen. Ontspanningsoefeningen kunnen gunstig zijn om meer te ontspannen en stress los te laten.
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
Wat gebeurt er met je lichaam als je zenuwachtig bent?
Alles is nieuw en dat maakt je zenuwachtig. Want in je lichaam worden de stofjes adrenaline en cortisol aangemaakt. De adrenaline zorgt ervoor dat je scherp en alert bent. Als je op de fiets zit, weet je precies waar je naartoe moet.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten.
Er zijn echter wel dingen die je kunt proberen die er mogelijk voor zorgen dat je minder last ervaart. Je zult waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat stress zich op deze manier bij jou uit, maar een gezond dieet helpt. Gezonde voeding met voldoende vers fruit, groenten en vezels houd je darmflora gezond.
Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat ze voortdurend gespannen zijn. Hoe ervaar jij dat? Voelt je lichaam wat stijf, heb je vaak maagpijn of rugklachten of sta je vaak moe op? Dit kan te koppelen zijn aan stress.
Avocado's, vijgen, maar ook pruimen, cashewnoten en amandelen zitten vol met magnesium. En dat is precies het mineraal dat je nodig hebt in tijden van stress. Magnesium helpt je spieren en zenuwen ontspannen in gespannen situaties.
Een ingehouden buik kan namelijk leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel, pijn tijdens de seks, urineverlies, rugpijn en constipatie. Klachten die sowieso niet fijn zijn, maar al helemaal de seks onprettig maken. Bij het inhouden van je buik span je je buikspieren krampachtig en lang aan.