Na het eten of drinken kan er te veel gas in je maag zitten. Je maag zet uit en de maagwand geeft een seintje aan de hersenen. Vervolgens ontspant de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich en kan het gas ontsnappen via de slokdarm en de mond. Overmatig boeren betekent dat je te vaak moet boeren.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Veel boeren en moe
Probeer allereerst stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je ongemerkt vaak meer lucht in. Zo kun je dus boeren laten door stress.
Boeren kan ook veroorzaakt worden door het inslikken van lucht. Dit doet ieder mens bij praten, eten en drinken, maar sommige mensen slikken heel veel lucht in. Dit noemt mer aerofagie. De oorzaak hiervan ligt vaak bij verkeerd ademen, gejaagdheid, stress, veel kauwgom eten, snel eten of drinken en roken.
Supragastrisch boeren houdt in dat je lucht in je slokdarm zuigt of drukt. Deze lucht komt er daarna weer onmiddellijk uit. Dat zorgt voor een typisch hoorbare 'boer'. Deze lucht bereikt de maag dus niet.
Tips en adviezen bij boeren
Probeer stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijg je veel meer lucht binnen.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
In het kort: Boeren is een normaal verschijnsel waarbij overmatige lucht in de maag vrijkomt via de slokdarm en de mond. Overmatig boeren laten wordt meestal veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel, rommelingen in de maag en maagpijn.
Je slikt veel lucht in
Dit wordt 'aerofagie' genoemd. Als je hier last van hebt ga je niet alleen overmatig boeren, maar krijg je ook een opgeblazen gevoel met veel buikpijn, krampen en maagzuur. Het is niet heel ernstig, maar voor de zekerheid kun je het wel bij de dokter checken.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Ieder mens boert ongeveer 25 - 30 keer per dag. Meestal gebeurt dit nadat je iets gegeten hebt of een drank met koolzuur hebt gedronken. De maag wordt geprikkeld door opstapeling van lucht. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.
Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Sommige drankjes zorgen voor een opgeblazen buik en maagzuur, zeker als je al gevoelig bent in die zone. Er zijn echter ook (onbekende) alternatieven die juist vriendelijk zijn voor je maag, zoals kefir en kombucha.
Bij de stikstofcrisis van de laatste jaren draait het om twee stofjes: stikstof uit verkeer (NOx) en stikstofverbindingen uit boerenbedrijven, meestal in de vorm van ammoniak. Deze slaan neer in de natuur en werken als voedingsstof. Daardoor groeien sommige planten beter dan andere.
Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.