Al onze houten nestkasten worden gemaakt van ten minste 15 mm dik hout. Dit vormt de basis van de duurzaamheid. Vervolgens worden ze afgewerkt met een verf- of laklaag om zo weersinvloeden te beperken.
Zorg ervoor dat je weerbestendig hout gebruikt, zoals eiken of beuken. Watervast multiplex kan ook. Plaats het vogelhuisje minstens 1,5 meter boven de grond, om vogels te beschermen tegen kleine roofdieren zoals katten.
Een goede nestkast bevat een degelijke constructie van stevig, dik hout. Ze heeft weinig kieren en is gemakkelijk schoon te maken. Een hip vogelhuisje in felle kleuren ziet er vrolijk uit, maar valt erg op bij roofdieren. Neem beter neutrale kleuren, zoals groen, bruin en houtkleur.
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
De meeste vogels houden er niet van als de wind door de opening naar binnenwaait. In de winter wordt het dan te koud in het kastje en als het regent te nat. Hang het kastje daarom met de vliegopening naar het noordoosten (de wind komt in Nederland namelijk meestal uit het zuidwesten).
Let er wel op dat er geen takken of andere obstakels recht voor de invliegopening hangen. De ideale ophanghoogte is 1,5 tot 2 meter van de grond. Voor grondvogels is het eerder 1,5 meter, voor andere is 2 meter geschikter. Zo zorg je ervoor dat katten en andere roofdieren niet bij de kast kunnen komen.
Zorg ervoor dat je weerbestendig hout gebruikt, zoals eiken of beuken. Watervast multiplex kan ook. Een nestkastje van houtbeton warmt in het voorjaar sneller op. Vogels kunnen dan al eerder in het jaar beginnen met hun nestje.
Kies voor een vogelhuisje in een neutrale kleur. Felle kleuren zullen katten en roofvogels aantrekken die vervolgens de vogels af zullen schrikken.
De spiegel aan de binnenkant zorgt ervoor dat u al snel kunt zien of er een vogel (en uiteraard jonge vogels) in het nestkastje zit. Het nestkastje is eenvoudig te monteren.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Hoe groot moet het nestkastje zijn? Dat hangt af van de vogels die erin willen nesten. Een vuistregel? 20 à 25 cm hoog, 15 cm breed en 12 cm diep.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Vogels zijn dol op ochtendzon, maar door de fellere kracht van de zon in de middag kan het nest oververhit raken. Heb je een huisje met invliegopening? Zorg dan dat je deze naar het oosten, zuiden of zuidoosten richt. Als je 'm naar het westen richt, kan er bij regen water in het vogelhuisje komen.
Het kan zijn dat een koolmees met dit geluid andere mezen wil laten weten dat deze kast al bezet is. Waarschijnlijk is dit gedrag aan het begin van het broedseizoen een soort overspronggedrag. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat een vogel de aandrang heeft om te broeden.
Kijk dus niet in de nestkast, hoe aanlokkelijk het ook is! Er is op ieder moment in het broedseizoen een kans dat het nest daardoor wordt verlaten en de eieren dus niet uitkomen of de jongen doodgaan.
Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen, voor de volgende broed. Als dat niet lukt dan kunt u het beste wachten tot het najaar, wanneer de eerste nachtvorst is geweest.
Het voederhuisje dient bij voorkeur op een open plek te hangen en uit de buurt van eventuele jagers zoals katten. Het voederhuisje moet op een overzichtelijke plek hangen met eventuele een ontsnappingsstruik naast het huisje. Zo kunnen de vogels, mits het nodig is, vluchten voor gevaar.
Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. Je kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren.
Vlieggat: verticale spleet van 7 x 3 cm op 7 cm boven de bodem, aan te brengen aan de achterkant van zijwand of op de rug naast de ophanglat. Wordt gebruikt door boomkruiper, boomklever en omwille van de grote ingang ook wel door de gekraagde roodstaart.
De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart. Dit is de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het broedseizoen duurt doorgaans tot en met de maand juli. Het vroeg ophangen van de nestkast zorgt ervoor dat de vogels het vogelhuisje signaleren en eraan kunnen wennen.
Overdag vormen de koolmezen groepjes (vaak met andere soorten mezen, boomkruipers en goudhaantjes) en verplaatsen ze zich door het bos. Net voor zonsondergang gaan de koolmezen terug naar hun eigen nestkast om daar te slapen.
Tussen begin april en begin mei legt het vrouwtje 4-12 eieren (gemiddeld 8-9). Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen. Daarna verblijven de jongen nog ongeveer 19 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. De ouders zijn gedurende die tijd erg druk met het aanslepen van voedsel voor de jongen.