Laat de koelkast rusten. Dit is om te zorgen dat de olie in de compressor zich weer kan verdelen na het vervoer. Laat de koelkast minstens 12 uur staan voordat je hem aanzet.
Een nieuwe koelkast kun je het beste 12 uur laten staan voor je hem aanzet. Bij een gebruikte koelkast hoeft dit niet, mits hij staand is vervoerd. Een nieuwe koelkast kun je zowel staand als liggend vervoeren. Bij thuiskomst laat je deze dus een aantal uur staan voor je hem aanzet.
Het is voor je koelkast het beste hem staande te vervoeren. koelmiddel schuimen. Wanneer je de koelkast vervolgens na het vervoer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast en er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat.
Voordat je een nieuwe koelkast gaat aanzetten moet je hem eerst 24 laten rusten. Nadat een nieuwe koelkast geplaatst is of nadat je je koelkast hebt verhuisd mag je hem nog niet direct aanzetten. De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen.
Waarom moet een koelkast 24 uur staan? Wanneer je je koelkast liggend verplaatst, kun je schade veroorzaken doordat de olie en koelvloeistof verplaatsen. Of door trillingen. Zodra je koelkast op je nieuwe plek van bestemming is aangekomen, zet je hem rechtop.
Na het vervoeren van de koelkast moet je even wachten met aanzetten. Laat de koelkast ongeveer 4 uur rusten voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen. Als het apparaat op zijn kant wordt vervoerd, kan dit oplopen tot twee keer zo lang.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Controleer de afstand tussen de muur en de koelkast/vriezer. Wij bevelen je het volgende aan voor de beste koelomstandigheden: Een minimale afstand van 5 cm tussen de achterkant van de koelkast en de muur, en een minimale afstand van 10 cm aan de bovenkant.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur zo rechtop mogelijk met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter. Ook fijn: je boodschappen rollen niet alle kanten op.
De meeste mensen denken niet na over het ontdooien van hun koelkast, maar het is eigenlijk een heel belangrijke taak. Het helpt niet alleen je koelkast efficiënter te laten werken, maar het voorkomt ook de vorming van ijs en zorgt ervoor dat je voedsel niet zo snel bederft.
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit.Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Zo verbruikt een koelkast die 10 jaar oud is gemiddeld 300 kWh en is het verbruik van een koelkast van 20 jaar oud zelfs 400 kWh per jaar. Een nieuwe koelkast met energielabel A verbruikt gemiddeld slechts 120 kWh.
Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is. Kijk bijvoorbeeld naar de motor van je koelkast, zo gaat een koelkast met inverter motor een stuk langer mee.
Het is normaal dat je koelkast geluid maakt. Denk bijvoorbeeld aan de ventilator die ijsvorming voorkomt of een compressor die aanslaat. Een koelkast die je voor het eerst aanzet, maakt in het begin ook veel geluid.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer.Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Om de koelkast gemakkelijk te verplaatsen, raden wij een steekkar aan. Zet de koelkast via de zijkant op de steekkar en niet met de achterkant om schade te voorkomen. Rijd de koelkast naar de plek waar je hem gaat plaatsen. Let goed op bij deurposten en voorkom dat je hier tegenaan stoot.