De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven. Medicatie tegen braken toedienen. Maagzuurremmers geven. Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.
Een acute maag- en/of darmontsteking duurt in de regel hooguit een week. Uw hond geneest vanzelf. Met medicijnen kunnen we deze periode voor u en uw hond wel minder erg maken. Ook moeten we ervoor zorgen dat uw hond niet uitdroogt want dat kan leiden tot blijvende schade.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
De meeste gezonde honden kunnen tot vijf dagen zonder voedsel zitten, hoewel dat aantal alleen waar is als uw huisdier nog steeds veel water drinkt. Sommige kunnen zelfs tot zeven dagen zonder gaan, hoewel je de dingen nooit zo ver moet laten komen zonder je hond naar de dierenarts te brengen.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken.
Waarschuwingssignalen zieke hond
Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Je kunt de kans op maagproblemen verkleinen door een uitgebalanceerde voeding te geven die hoofdzakelijk hoge kwaliteit en licht verteerbare eiwitten bevat. Maar ook voldoende vezels om de darmen actief te houden.
Voor honden met een gevoelige maag of darmen kies je best een dieet met toegevoegde pre- of probiotica. MOS & FOS (mono-oligo saccharides & fructo-oligo saccharides) zijn prebiotica onder de vorm van oplos- en fermenteerbare vezels.
De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.
Hond geeft slijm over.
Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dit maagslijm is de beschermlaag van de maagwand. Dit komt vaak voor als er wordt overgegeven op een lege maag. Geeft je hond vaak slijm over? Contacteer dan even je dierenarts.
Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.
In de meeste gevallen wordt een maagdarmontsteking veroorzaakt door het eten van iets verkeerds en zal een symptomatische behandeling goed aanslaan. Infectieziektes en het inslikken van vreemde voorwerpen kunnen ook verschijnselen van een maagdarmontsteking veroorzaken.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.