Vaak is een moedervlek een goedaardige ophoping van cellen met veel pigment. In geval van verandering van de moedervlek of door een opvallend voorkomen, kan worden besloten de moedervlek te verwijderen. Het huiddefect wordt gesloten met hechtingen en het weefsel wordt ingestuurd voor nader onderzoek.
Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren. Ze kunnen op de huid liggen of in de huid, maar ook een wratachtige vorm hebben. Ook variëren ze in kleur, grootte en vorm.
- Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.
Aan elke chirurgische ingreep zijn risico's verbonden, zoals nabloeding en infecties. Als u zich echter goed aan de instructies van de arts houdt, is de kans hierop zeer klein. Het ontstaan van een bloeduitstorting en/of zwelling is een normaal gevolg van het weghalen van een moedervlek.
Een moedervlek (naevus) is een bruinzwarte huidvlek. Zo'n vlek ontstaat wanneer een bruine kleurstof (pigmentcellen) zich ophoopt in je huid. De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Gemiddeld zo'n 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Je moedervlek wordt groter of verandert van vorm of kleur.Je moedervlek jeukt of bloedt.Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.1 moedervlek ziet er heel anders uit dan de rest.
Een enkele keer ontstaan ze uit plekken die eerder geen moedervlek waren. Echter, de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is minder dan 1 op een miljoen. Het merendeel zal dus altijd goedaardig blijven!
De ingreep vindt plaats onder een lokale verdoving. U heeft geen pijn tijdens de ingreep. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de plaats en de grootte van de moedervlek, en het aantal moedervlekken dat u laat verwijderen.
Zo kunnen de kosten variëren tussen 75 en 300 euro per behandeling.
Als de huisarts of dermatoloog bepaalt dat het om een mogelijk kwaadaardige moedervlek gaat, wordt verwijdering vergoed door de verzekeraar.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan 1 op een miljoen.
De herstelperiode is ongeveer een week. Wegsnijden. Afhankelijk van de plek waar de huidafwijking zich bevond, kom je zeven tot veertien dagen na ingreep terug om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna kan het littekenweefsel nog wat zwak zijn, dus er is nog wel voorzichtigheid geboden bij uw bezigheden.
Vaak zitten er verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek.Soms is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand. Deze moedervlekken zijn goedaardig. Iemand met veel van deze atypische moedervlekken heeft een wat hogere kans op het krijgen van een melanoom.
Een moedervlek verwijderen is gelukkig een gemakkelijke ingreep. Door middel van lasertechniek is de moedervlek binnen 1 tot 4 behandelingen verdwenen. Onze huidtherapeuten zorgen er bovendien voor dat er geen littekens ontstaan.
Plekje met korstje, dat niet weggaat. Als je op middelbare leeftijd een plekje hebt waarop steeds weer een korstje komt dan kan dat wijzen op kwaadaardigheid. Huidkanker komt vooral voor op een huid die regelmatig in de zon is geweest.
De moedervlek wordt in een potje gedaan en naar de patholoog gestuurd. De patholoog bekijkt de moedervlek onder de microscoop en beoordeelt of de moedervlek goedaardig, onrustig of kwaadaardig is. Wanneer is de uitslag bekend? Meestal is de uitslag binnen 2 weken bekend.
Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts. Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid.
Een klompje pigmentcellen zien we op onze huid terug als een moedervlek. De meeste blijven in dit goedaardige stadium steken, maar sommige kunnen kwaadaardig worden en uitgroeien tot melanoom. Dat is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker die steeds meer mensen treft.
Symptomen melanoom
Een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal:De (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm. De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand als begrenzing. De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
Overleving van huidkanker
Van een basaalcelcarcinoom genezen bijna alle mensen. Bij plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de vooruitzichten het best als er geen uitzaaiingen zijn. Uitgezaaid melanoom heeft een slechte prognose.
Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms voorlopers van het melanoom zijn (zie ook de folder 'Melanoom'). Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een gewone moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan 1 op een miljoen.
Een nodulair melanoom groeit heel snel, in een paar weken. Vaak ontdek je een soort wondje, een zweertje. Daardoor gaat het melanoom makkelijker bloeden. Omdat het melanoom snel dikker wordt, heeft het een slechtere prognose.