Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter: te dikke kroketten hebben veel tijd nodig vanbinnen op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten. Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.
Vooraleer je start met je bereiding van de kroketten is het belangrijk om te beseffen dat vocht uit den boze is. Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten. En dat is net wat we niet willen! De vulling is het allerbelangrijkste onderdeel van je kroket.
Wanneer je te veel kroketten samen bakt, schuren ze tegen elkaar en kunnen ze barsten. Geef de kroketjes dus voldoende ruimte om te zweven in het mandje.
Door meer bindmiddel toe te voegen (geklopt ei en/of bloem) blijft het mengsel beter bij elkaar.
Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten.
Rechtstreeks uit de vriezer
Als je een kroket direct uit de vriezer haalt om op te eten, moet je weten dat de frituurtijd langer zal zijn. Frituurpan / Koekenpan / Steelpan: voeg een grote hoeveelheid hete olie toe van 180-190ºC gedurende 2-3 minuten, totdat de kroketten goudbruin zijn .
De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter: te dikke kroketten hebben veel tijd nodig vanbinnen op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten. Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.
Mijn kroketten barsten open als ik ze bak:
Je olie is te heet , het moet medium heet zijn, niet roken. Zet het vuur lager en laat de olie iets afkoelen en probeer het dan opnieuw.
Je kunt gebruiken wat je bij de hand hebt: Bloem, maizena of melkpoeder zijn allemaal vaste opties die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan. Aardappelmeel en aardappelzetmeel zouden ook werken. Roer het verdikkingsmiddel er geleidelijk doorheen, ongeveer een eetlepel per keer, totdat de aardappelen de gewenste consistentie hebben bereikt.
Overschrijd de temperatuur van de olie niet , de kroketten zullen verbranden en het risico lopen te exploderen tijdens het frituren. Om te voorkomen dat de kroketten exploderen tijdens het koken, is het belangrijk dat ze volledig ondergedompeld zijn en dat de olietemperatuur zoals aangegeven is. U kunt ze in zonnebloemolie frituren als u dat liever heeft.
De frituurtijden kunnen variëren, afhankelijk van of de snacks ontdooid zijn of bevroren. Voor kroketten is de frituurtijd 4 tot 5 minuten als ze ontdooid zijn en 7 tot 8 minuten als ze bevroren zijn. Bitterballen hebben een frituurtijd van 3 tot 4 minuten als ze ontdooid zijn en 4 tot 5 minuten als ze bevroren zijn.
Als je je kroketten wilt invriezen, moet je ze wel dubbel paneren om te voorkomen dat ze barsten bij het frituren. Ook als je je kroketten niet ingevroren hebt, maar ze toch steeds barsten, is het aangeraden om meer paneermeel te gebruiken.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.
Met kroketten in mijn hoofd, pakte ik een van mijn favoriete recepten en gebruikte ik lichte Extra Virgin Olijfolie om te frituren. De resultaten waren gewoonweg uitstekend. De licht nootachtige en peperige smaak van de EVOO versterkte de sensorische componenten van dit gerecht dramatisch.
Dit komt omdat er bijkroketten voor in de frituur minder paneermeel omheen zit. In heet olie schroeit dit snel dicht, maar in de Airfryer loop je de kans dat de inhoud er een beetje uitloopt.
Voeg een lepel maïszetmeel toe aan de bloem bij het paneren, zo is de kans kleiner dat je kroketten openbarsten in de frituurpan. Verhit het frietvet (arachideolie) tot 175 °C en bak de kroketten in verschillende beurten.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse.
Die moet voor het frituren van gekoelde kroketten staan op 180 graden, voor bevroren kroketten 175 graden. In de praktijk zul je moeten spelen met de temperatuurinstelling van de frituur om de temperatuur van de olie correct te krigen en te houden.
Gebruik dus altijd een olie die ook als frituurolie aangemerkt wordt. Zelf gebruiken wij het liefste rijstolie of arachideolie. Dit kan tot zeer hoge temperaturen worden verwarmd zonder giftig te worden. Dit zijn wel dure oliesoorten.
Zonder kleurstof of bewaarmiddelen en zonder toevoegingen. Puur natuur, puur product. Je kan ossenvet ongeveer 10 keer gebruiken voor het ververst moet worden. Je gebruikt best minimum 3kg om comfortabel te kunnen bakken.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Onze bevroren croquetas zijn een handige manier om van deze klassieke tapa te genieten zonder in te leveren op smaak en textuur. Ze moeten 4 min. diepgevroren gefrituurd worden , hoewel je porties in de koelkast kunt laten ontdooien, maar dan worden ze sneller gefrituurd en veel romiger.
In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66% verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33%. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.