Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Een van de beste eigenschappen van merinowol is dat het actief je lichaamstemperatuur reguleert, zodat merinowollen sokken je voeten koel houden als het warm is. En merinowol drijft transpiratievocht af, zodat je huid droog blijft en je minder blaren krijgt.
Merinowol is een van de meest ademende vezels. De vezels kunnen grote hoeveelheden vochtdamp opnemen en vervolgens afvoeren om te verdampen in de lucht.
Merinowol is duurzaam materiaal
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van wollen producten ongeveer 50% langer is dan die van katoen. Omdat het een meer gewaardeerd en duurzaam materiaal is.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Waar komt de merino wol vandaan? De merinoschapen leven in Nieuw-Zeeland. Je vindt ze vooral op de bergen van het Zuidereiland. Ze grazen in grote kuddes.
Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol is namelijk erg zacht, kriebelt nauwelijks tot niet en is door de vele kwaliteiten en kleuren te gebruiken voor de mooiste projecten!
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
4 : Voeten warm houden
Dunne sokken voldoen bij warmer weer, de tussenmaat is een prima allrounder en ideaal voor intensief wandelen terwijl de dikke sok alleen geschikt is voor lange afstanden in koud weer (en voor lang stilstaan, bijvoorbeeld op ijs).
Als jouw kledingstuk een Responsible Wool Standard (RWS) of Gots-certificaat heeft, is het goede en diervriendelijke wol. Het is ook slim om de website te bekijken van het merk dat je koopt. Daar kan je vaak informatie vinden over de wol en waar het vandaan komt.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Vermijd het wassen van merinowol in de wasmachine, want dat kan pluizen veroorzaken. Wol mag hoe dan ook niet in de wasmachine gewassen worden. Om de wol vers te houden is het het beste om de wol met de hand te wassen.
KAN IK MIJN MERINO STRIJKEN? Merino krijgt na het wassen heel gemakkelijk z'n oude vorm weer terug, daarom is het helemaal niet nodig om je merino te strijken. ' Leg het kledingstuk gewoon plat neer of hang het over een stoel, zodat alle kreukels op natuurlijke wijze wegtrekken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Merino wol is een wolsoort dat afkomstig is van het merinosschaap. De wol van het merino-schaap is veel fijner van structuur en daardoor veel zachter voor je huid dan wol van een gewoon schaap. Merino wol is uitstekend geschikt om onderkleding van te maken die je rechtstreeks op huid draagt.
Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Goed om te weten: mohair komt van de angorageit, angora is het haar van het angorakonijn. Niet hetzelfde, wel vaak allebei dieronvriendelijk. Net als alpacawol en kasjmier (van de kasjmiergeit) trouwens.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.