Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen. Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel.
Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen. Over het filteren kunnen we kort zijn: mosselen koop je meestal in de winkel. Deze mosselen zijn al gespoeld en verwaterd en hebben overtollig zand al uitgespuwd.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Bewaar mosselen in de verpakking. Spoel in koud water, maar laat niet langer dan een uur staan: dan verdwijnt de lekkere zilte smaak.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden. Smakelijk!
Voeg wat wijn of water (100 ml per 2 kg mosselen) toe met eventueel verdere kruiden (bijvoorbeeld peterselie, citroen en peper en zout) en doe de mosselen in de pan. Draai het gas hoog en laat met de deksel op de pan 7 á 8 minuten doorkoken. De mosselen moeten nu open zijn gegaan en kunnen opgegeten worden.
Voordat u ze kookt, moet u ze schoonmaken. Mosselen die met touw zijn gekweekt, zijn meestal erg schoon, maar mosselen die van de zeebodem zijn gevist, bevatten zeepokken en gruis . Leg de mosselen in de gootsteen onder stromend water. Pak elke mossel op en controleer of deze stevig gesloten is.
Hoewel de azijn zelf geen significante voedingswaarde toevoegt, blijven de gezondheidsvoordelen van mosselen behouden. Ze zijn een goede bron van eiwitten, bevatten weinig vet en zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, zink en selenium, evenals vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur.
Als je ze zelf hebt geplukt, is het een goed idee om ze in zeewater te weken om al het zand en gruis dat erin zit te verwijderen . Als je geen zeewater kunt krijgen, meng dan 1 deel zout met 3 delen water en laat het een nacht in de koelkast staan. Ze in zoet water spoelen kan de mosselen doden, dus zorg ervoor dat je deze fout niet maakt.
De mosselen zijn klaar zodra alle schelpen open staan. Dit duurt 5 tot maximaal 8 minuten. Korter is beter want door te lang koken, kunnen de mosselen taai worden. Als er na het koken nog een mossel met dichte schelp is, dan moet je die ook weggooien.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Diarrhetic Shellfish Poison (DSP) is een mariene biotoxine die wordt geproduceerd door de dinoflagellate Dinophysis, een type natuurlijk voorkomende microscopische alg . Schelpdieren eten deze algen en kunnen de toxine vasthouden.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nodig. De Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Idealiter bereidt en kookt u de mosselen zo snel mogelijk na aankoop, maar zolang ze vers zijn, blijven ze een nacht of maximaal een dag goed . Bewaar ze in een droge kom of bak, afgedekt met een vochtige theedoek. Dek ze nooit af met een deksel of huishoudfolie, want dan stikken ze.
Maar om te controleren of ze goed zijn, houdt u ze onder de koude kraan.Sluiten ze, dan zijn ze goed. Het kan dus zijn dat ze iets trager reageren, dus wacht even tot ze gesloten zijn. Sluiten ze niet, dan zijn ze niet goed en kunt u ze weggooien.
Om mosselen te zuiveren, moeten ze 30 minuten lang ondergedompeld worden in een zoutwateroplossing van 1/3 kopje zout gemengd met 1 gallon water, waarna het water ververst moet worden. Dit moet twee of drie keer herhaald worden. Als alternatief kunnen de mosselen een nacht in een grote hoeveelheid water worden gelaten .
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Je kan de mosselen tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan ze met de schelp niet invriezen, wel als je ze uit de schelp haalt. Mosselen kan je opnieuw opwarmen in hun sap, in een schaal op 120°C, niet te lang en op hoge temperatuur, anders worden ze taai.
Mosselen, die vaak bedekt zijn met zand en vuil, moeten worden afgespoeld voordat ze worden gekookt . Leer de juiste methoden, plus tips voor het kopen en bewaren, met deze gids.
Mosselen die stinken
Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.
Levende mosselen weken in bloemwater verwijdert alle resterende gruis, maakt het vlees voller, accentueert de kleur van het vlees om het meer oranje te maken en geeft ze een romigere textuur . De mosselen zullen uiteindelijk verdrinken als ze lang genoeg in bloemwater blijven liggen, dus doe dit alleen een paar uur voordat u ze kookt.