Mannetjes muggen kunnen een stuk beter horen met hun hoorsprieten, omdat zij de vrouwtjes moeten opzoeken om zich voort te planten. De toon van het mannetje is een stuk hoger dan die van het vrouwtje, wat het voor ons minder hoorbaar maakt. Grote kans dus dat de mug die je 's nachts hoort een vrouwtje is.
Vrouwtjes prikken (en zoemen)
Helaas, muggen zijn net vliegende konijnen: ze kunnen elke drie dagen kindertjes maken. Voor mannetjesmuggen hoef je niet bang te zijn. Hoe je die herkent? Vrouwtjes zoemen, mannetjes vliegen geluidloos.
Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is en erg vervelend. De productie van het geluid heeft deels te maken met de voortplanting van muggen. Muggen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen zien. Het geluid wordt dus gebruikt om elkaar terug te vinden in het donker.
Voorkeur voor bloedgroep O
Welk bloedtype je hebt speelt een grote rol als het gaat om het aantrekken van muggen. Muggen komen sneller af op mensen met bloedgroep O. Dat zou te maken kunnen hebben met de stollingsfactoren van deze bloedgroep. Deze factoren liggen lager in bloedgroep O dan andere bloedgroepen.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Muggen op afstand door natuurlijke vijanden
Lok bijvoorbeeld met een vijver kikkers of salamanders, deze dieren zijn dol op muggen. Maar ook vogels, spinnen en libellen smullen van de muggen, terwijl vissen dol zijn op muggenlarven.
Muggen zijn er het hele jaar door, maar in de zomerse maanden zijn ze veel actiever dan in de winter. De muggen die jou steken zijn de vrouwelijke muggen. Ze doen dat om bloed te verzamelen en daar voedingsstoffen uit te halen voor hun eitjes.
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Planten die ruiken naar citroen werken tegen muggen
Muggen komen op onze geur af. Een sterke citroengeur maskeert onze 'mensengeur', waardoor muggen ons niet meer weten te vinden.
Mensen hebben het weleens over 'zoet bloed', maar dat bestaat niet. De muggen bijten, omdat ze eiwitten uit bloed nodig hebben om eitjes te maken. Alleen de vrouwelijke muggen bijten. Mannelijke muggen bijten niet.
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur en dan met name op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen. Hiervoor hebben muggen speciale receptoren die de koolstofdioxide kunnen waarnemen.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte.Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen. Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.
Muggen komen vooral af op warmte, alcohollucht, zweet, vocht en stilstaand water. Door even te douchen voor het slapengaan is de kans een stuk kleiner dat deze kleine, vervelende beestjes uw nacht verstoren.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.