Het is dus van belang dat konijnen de kans krijgen om rustig kennis te maken met elkaar, om op hun eigen tempo uit te vinden of ze wel samen willen leven. Vechten is dus een tegennatuurlijke manier om een relatie te beginnen. Elkaar najagen om de rangorde te bevestigen is wel normaal konijnengedrag binnen een relatie.
Er zijn verschillende soorten gevechten; om rangorde te bepalen of om aan te vallen. Bij het bepalen van rangorde kan het zijn dat beide konijnen dominant willen zijn en zich dus verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen of gaan bijten.
Het is van groot belang om te weten dat konijnen sociale dieren zijn. Daarom worden ze best niet alleen gehouden! De ideale situatie is om een 'koppeltje' te houden, namelijk een voedster en rammelaar samen. Konijnen van hetzelfde geslacht maken meestal ruzie en kunnen daardoor soms niet samen gehuisvest worden.
Vechten en agressie
Dat is een slecht teken, het koppelen zal zo niet gaan lukken. Haal de konijnen uit elkaar en pas op dat u niet gebeten wordt. Heeft u de keuze uit meerdere partners, probeer dan (na even tot rust komen) een ander konijn.
Onacceptabel gedrag – haal de konijnen WEL uit elkaar
Er mag geen bloed vloeien! Vechtende konijnen kunnen hard bijten en heel gemeen met hun achterpoten trappen. Ze moeten direct uit elkaar gehaald worden!! Pas hierbij op dat u uzelf niet verwondt.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen agressief gedrag vertonen zodra ze geslachtsrijp zijn. Vanwege hormonale veranderingen kan een lief konijn opeens gaan bijten of het wil niet meer aangeraakt/opgepakt worden. Ze kunnen ook hun territorium gaan markeren door naast de kattenbak te plassen of te sproeien.
Konijnen zijn niet graag alleen, ze hebben graag een maatje om lief te hebben. Toch is het niet eenvoudig om volwassen konijnen aan elkaar te laten wennen; als ze elkaar niet leuk vinden, kunnen ze elkaar vreselijk verwonden en zelfs doden.
Het verdedigen van een territorium
Hoewel voedsters (vrouwtjes) en rammen (mannetjes) allebei kunnen bijten, komt het bijtgedrag veel bij voedsters voor. Mannetjes zijn wat beheerster en rustiger dan vrouwtjes.
De ene koppeling verloopt heel soepel en duurt slechts een uur, terwijl andere koppelingen soms een dag duren. Zodra jouw konijnen aan elkaar beginnen te snuffelen, elkaar wassen of rustig en relaxed gaan liggen, dan laten ze weten zich op hun gemak te voelen. Een goed teken!
Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar; ze kunnen elkaar flink verwonden. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen.
Ze wassen u. Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Laat de konijnen langzaamaan buddy's worden. Pas wanneer ze goed met elkaar omgaan, kunnen ze samen in één hok leven. Als ze echt flink gaan vechten, moet je ze uit elkaar halen en het later nog eens proberen. Eenmaal bevriend, hebben je konijnen de grootste lol samen en dat is voor jou ook leuk om te zien!
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust – symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Wanneer het koppelen moeizaam gaat, of er blijven ruzies, zoek dan een ander maatje. Net zoals bij mensen hebben niet alle konijnen een klik met elkaar. Geef ze voldoende ruimte om te bewegen. Ook als je konijnen straks vrienden zijn is het belangrijk dat ze elkaar kunnen ontlopen mochten ze dat willen.
Wilde konijnen leven in een straal van zo'n 400 meter rondom hun burcht. In je tuin valt zo'n setting moeilijk na te bootsen, laat staan in je schuur of je huis. Een grote groep konijnen als huisdier is dus geen optie, maar drie of vier konijnen samen houden kan wél.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
Gebruik je handen niet om je konijn te straffen. Als je een konijn straft, wordt hij alleen maar bang van je. En je konijn moet juist leren dat hij niet hoeft te bijten, en dat het juist prettig en leuk is als jouw handen in zijn hok komen. Ook als hij op je afspringt en bijna bijt, moet je niet reageren.
Konijnen communiceren eigenlijk constant, ook al maken zij nauwelijks geluid. Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons.
Konijnen zijn groepsdieren en voelen zich daarom niet op hun gemak als ze alleen leven. Een konijn alleen voelt zich gewoonweg onveilig en vereenzaamt. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat konijnen samen geplaatst worden.
Een mannetje en vrouwtje samen is de beste keus!
We adviseren om een mannetje en een vrouwtje te nemen. Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen!
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Knaagt je dier aan de kooi of het hok? Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn.
Konijn heeft stress: oorzaken
Stress is hetzelfde al spanning en wordt veroorzaakt door een veranderde situatie, zoals het vervoeren van een konijn, een ander hok of geen mogelijkheden om het natuurlijke gedrag te vertonen. Het konijn gaat sneller ademen, de hartslag wordt hoger en de spieren spannen zich aan.