Dit heet phishing. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen flink de pas af.
Het klikken van een jong kind moet je niet negeren of corrigeren. Het laat juist zien dat hij bezig is jouw normen en regels te aanvaarden. Dat is dus juist goed! Als een kind klikt over een ander kind, neem dan een neutrale houding aan ten opzichte van dit kind en het verhaal.
Dat helpt een kind ook niet vooruit. Laten we het woord klikken dus alleen gebruiken voor een situatie waarbij een kind een ander schade wil toebrengen, een vorm van pesten, zeg maar. Bij jouw kleuter was het woord dus beter niet gebruikt. In de kleuterklas leren kinderen nog volop de regels van het sociale leven.
Een kind schudden kan grote gevolgen hebben. Op langere termijn leidt geweld als straf tot meer angst en emotionele problemen (bv. laag gevoel van eigenwaarde). Een tik geven of slaan levert soms direct effect op, want je kind stopt met doen wat niet mag.
Slaan is dan een manier om zelf weer even de aandacht te krijgen. Temperamentvolle kinderen kunnen ook gaan slaan als ze veel prikkels ervaren en het ze allemaal even te veel wordt. Een kind dat honger heeft of moe is, is vaak sneller prikkelbaar en kan daardoor ook eerder gaan slaan.
Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.
Wat zegt de wet? Als ouders je pijn doen, uitlachen of aanraken op plaatsen waar je dat niet leuk vindt, spreken we over kindermishandeling. In het Kinderrechtenverdrag staat dat je kinderen niet slecht mag behandelen.
Waarom kinderen boos worden
Het iets doet wat het nog niet helemaal kan of wat nog niet goed lukt. Je kind kan nog te jong zijn om de handeling uit te voeren of het heeft gewoon nog wat meer oefening nodig. Je kind wordt boos uit frustratie. Er grenzen opgelegd worden, waar je kind het niet mee eens is.
Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
Boosheid uiten
Er zijn kinderen die de neiging hebben om snel kwaad te worden. Ze voelen frustratie, bijvoorbeeld als iets niet lukt of mag, en uiten dat door te schoppen en te slaan of met spullen te gooien.
Knakkend geluid
Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Door deze onderdruk vormt zich een gasbel tussen de twee gewrichtsvlakken. Deze gasbel bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide die zit opgelost in het gewrichtsvloeistof.
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
Misofonie is internationaal niet erkend als psychische stoornis Misofonie staat niet als specifieke stoornis beschreven in de DSM-classificatie. De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is bij deze aandoening niet in goed opgezette studies onderzocht.
Misofonie is een neurologische (psychische) aandoening. Zo'n 0,5% van de Nederlandse bevolking heeft extreme last van misofonie. Hoewel een groter deel van Nederland (7%) zich behoorlijk stoort aan geluiden van anderen. Misofonie wordt ook wel 4S genoemd: Selective Sound Sensitivity Syndrome.
Misofonie is een neurologische aandoening en betekent letterlijk 'haat van geluid'. Misofonie wordt ook wel aangeduid als Selective Sound Sensitivity Syndrome (4S) of als vorm van geluidsintolerantie. Mensen met misofonie voelen een extreme irritatie of woede bij het horen van bepaalde geluiden.
Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.
Leren hoe de wereld in elkaar zit
Wist je bijvoorbeeld dat het 6 maanden duurt voordat je baby doorheeft dat iets dat hij ziet uniek is? Zijn herkenning en geheugen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. Als je baby rond de 4 maanden oud is, kan hij jou herkennen in een volle kamer.
Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD.
ODD is een afkorting van het Engelse Oppositional Defiant Disorder. In Nederland spreken we van een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een afkorting van het Engelse Conduct Disorder. De Nederlandse term hiervoor is (antisociale) gedragsstoornis.
In het geval van een plotseling opzettende woede uitbarsting, gaat deze normaliter, zodra de aanleiding verholpen is, weer weg en kun je verder. Echter wanneer woede zich ontaard in regelmatig terugkerende uitbarstingen waarbij je ook nog eens de controle uit het oog verliest, spreken we van aanvallen.
Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen. In sommige situaties mag je wel zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als je na de scheiding van je ouders bepaalde familieleden niet meer mag zien.