Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen.Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Kan ik zelf beslissen of ik via een keizersnede wil bevallen? Elke vrouw kan zelf beslissen wat voor bevalling ze wil.
Nadelen voor toekomstige zwangerschappen
Als je een keizersnede krijgt is de kans groter dat de placenta voor de uitgang van de baarmoeder komt te liggen. De placenta kan ook in het litteken van de baarmoeder ingroeien. In beide gevallen heb je een grotere kans op hevig bloedverlies tijdens de bevalling.
Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder.
Risico is nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
'Een vaginale bevalling is gewoon niet voor alle vrouwen geschikt. We zouden de risico's per vrouw in kaart moeten gaan brengen zodat de arts haar een keuze kan voorleggen. En vrouwen zo kunnen bevallen dat hun kind in optimale conditie wordt geboren en ze er zelf, ook op lange termijn, minimale schade aan overhouden.
Er is vrijwel geen kans op het opengaan van het litteken in de baarmoeder: 0.1%. Uitkomsten voor moeder en kind zijn beter na een geplande keizersnede dan na een (spoed) keizersnede tijdens een poging om vaginaal te bevallen.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.
Aan de overhangende buik die zo na een keizersnede ontstaat, is waarschijnlijk niet zo heel veel te doen. Een juiste voeding om af te vallen, buikspieroefeningen of sproten kunnen iets helpen. Laat je eerst goed informeren door de huisarts. Sowieso is het een kwestie van afwachten en geduld hebben.
Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder. Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Voor de baby zijn er bij een geplande keizersnede wel vaker tijdelijke ademhalingsproblemen.
De eerste 1-2 dagen na je operatie verblijf je samen met je baby in het ziekenhuis om te herstellen. Zo kunnen de artsen alles in de gaten houden en voor je zorgen. Meestal mag op de tweede dag je blaaskatheter eruit en kun je zelfstandig weer naar de wc, weer douchen en een stukje lopen.
Je voelt geen pijn door de verdoving, maar nog wel aanraking. Dat hoort ook zo. De operatie kan daardoor aanvoelen als getrek en geduw.
Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling.
Al die redenen zijn begrijpelijk en respectabel, maar toch kun je niet zomaar tegen je verloskundige of gynaecoloog zeggen dat je een keizersnede wilt, als daar geen medische indicaties voor zijn. Door de risico's die aan een keizersnede kleven, zal geen een zorgverlener zonder goede reden ja zeggen.
Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken.Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste 6 weken. Ga nog niet sporten in de eerste 6 weken. Rij geen auto zolang je je nog niet goed kunt concentreren of nog pijn hebt bij bewegen.
Vroeger werd voor een keizersnede de buik met een verticale incisie geopend, dit noemt men een mediane laparotomie. Tegenwoordig is deze verticale incisie verlaten en wordt vrijwel uitsluitend de dwarse 'bikinisnede' toegepast. Bij levensbedreigende spoedgevallen wordt de snellere verticale incisie nog wel toegepast.
Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.
Wanneer mag u naar huis? Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis.
De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Meestal wordt een keizersnede uitgevoerd met plaatselijke verdoving via een ruggenprik (spinale verdoving). Je blijft dan wakker, maar je voelt geen pijn meer in je onderlichaam.Wel voel je dat er wordt geduwd en getrokken.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Duur naweeën
De naweeën zijn gelukkig niet alle dagen even intens. Je zult merken dat ze steeds meer afnemen. Het duurt zes weken voordat je baarmoeder volledig hersteld is, daardoor kan je soms nog wat lichte krampen voelen.
Tijdens uw zwangerschap of tijdens de bevalling blijkt dat een vaginale bevalling niet mogelijk is. In het Martini Ziekenhuis bevalt u dan via een natuurlijke keizersnede. Een rustige en natuurlijke manier van bevallen via de buikwand. U krijgt hierbij een ruggenprik en kunt meekijken hoe jullie baby geboren wordt.