Vanwege de hersteltijd van 14 dagen is het aan te raden om in elk geval 2 weken te wachten voordat je weer op de fiets stapt. Zware lichamelijke inspanning wordt ook afgeraden in de eerste 14 dagen; ook daarom is het beter om ruim twee weken te wachten om weer op de fiets te stappen.
De eerste dag na de operatie mag u niet tillen, bukken en/of persen. U mag vanaf de tweede dag tot de zevende dag na de operatie weer bukken en voorwerpen tillen tot een gewicht van maximaal 10 kilo, daarna is er geen beperking meer. U mag 14 dagen na de operatie niet zwemmen. Contactsporten worden helemaal afgeraden.
U kunt uw haren wassen, maar doe dan wel uw geopereerde oog dicht. Let op dat er geen shampoo in uw oog komt en dat u bij het afdrogen niet in het geopereerde oog wrijft of erop drukt. Wacht 4 weken met zwemmen of saunabezoek in verband met infectiegevaar. Gebruik in de eerste 2 weken na de staaroperatie geen make-up.
Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren? Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan. Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
Na de staaroperatie krijgt u oogdruppels. De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien.
Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden. Direct na uw lensimplantatie mag u niet zelf autorijden. Na uw controle na 2-3 dagen wordt met u besproken of u weer zelf de weg op mag.
Na de operatie kunt u mogelijk last hebben van verminderd zicht, pijn, hoofdpijn of irritatie aan het oog. Als deze klachten erger worden, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde: 024 - 361 67 00. Wazig of verminderd zicht. De dag na de operatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn.
U kunt Douchen, baden en uw haren wassen vanaf 24 uur na de operatie.
Trilling van de kunstlens (pseudo-phakodonesis)
Na de operatie kan de kunstlens enigszins trillen. Dit komt doordat de eigen ooglens dikker is dan de kunstlens. Het lenszakje is dus relatief te ruim voor de platte kunstlens. De kunstlens zit ook nog los in het lenszakje.
Elke operatie heeft een risico op een complicatie (zowel tijdens als ná de operatie). Gelukkig gaat 98% van de staaroperaties goed. Hieronder worden de complicaties beschreven, ook de zeldzame risico's.
U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt.U mag douchen en uw haren wassen.Let er op dat er geen shampoo in uw oog komt.draag de eerste 2 weken geen make-up.
Tijdens het onderzoek krijgt u pupil verwijdende oogdruppels toegediend, waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en bent gevoelig voor licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen.
- Douchen/haren wassen U mag gewoon douchen en uw haren wassen.Let hierbij op dat er geen zeep of water in het oog komt en dat u niet hard op het oog drukt en/of wrijft in het oog. - Lucht, gas of olie in het oog Lucht in het oog verdwijnt vanzelf, meestal na één week.
Heb ik een nieuwe bril nodig na de staar operatie? Vaak zie je dat de huidige sterkte van de bril niet meer optimaal is na een staaroperatie en zijn er nieuwe glazen/glas nodig. Welke sterkte er nodig is na de operatie is afhankelijk van de gekozen kunstlens. Dit kunnen we goed bepalen 5 tot 6 weken na de operatie.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
De klachten van nastaar zijn vergelijkbaar met staar. Uw gezichtsvermogen gaat geleidelijk achteruit. Soms gebeurt het ook dat er tijdens de staaroperatie al een troebel lenskapsel is.
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken. Dit komt doordat uw natuurlijke, troebele ooglens een verrookte, grauwe kleur gaf.
Een staaroperatie kan bij sommige mensen nastaar veroorzaken. Na deze operatie wordt niet de nieuwe lens troebel, maar het zakje eromheen. Cellen van uw eigen lens zijn dan in het oog achtergebleven. Deze kunnen gaan groeien en een dun, ondoorzichtig laagje veroorzaken.
Slapen na een staaroperatie het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar het belangrijkste is slaap niet op het geopereerde oog. Tijdens de eerste week en tot aan de 7-daagse review is het noodzakelijk laat uw gezicht niet op het geopereerde oog rusten. Na 7 dagen kunt u aan weerszijden van het gezicht slapen.
Gebruikt om te voorkomen dat er ontsteking en zwelling in het oog ontstaat na een staaroperatie. U begint meestal op de dag voor de staaroperatie met druppelen. Na de operatie gaat u daar nog 3 weken mee door. Meestal schrijft uw oogarts 3 keer druppelen per dag voor.
De standaardlens corrigeert het zicht voor één afstand. Meestal is dit de afstand in de verte. U ziet na de operatie dan beter veraf zonder bril. Soms wordt in overleg met de oogarts gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen.
Indien bij de staaroperatie een monofocale lens wordt geïmplanteerd, houdt dit in dat de lens één sterkte heeft en niet kan scherpstellen voor dichtbij. Daardoor blijft er na een staaroperatie een leesbril nodig om voor dichtbij te kunnen zien.
Een operatie met een monofocale lens wordt in veel gevallen door de basisverzekering vergoedt. De extra toeslag voor multifocale of torische lenzen kan uiteenlopen van 950 tot 2.100 euro per oog. Voor actuele tarieven kunt u het beste contact opnemen met een oogkliniek of ziekenhuis bij u in de buurt.
U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar. Wat te doen na een staaroperatie? Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind.