Als je je messen (bijvoorbeeld je koksmes, broodmes of vleesmes) in de vaatwasser doet maak je langzaam het lemmet kapot. De hoge temperatuur en vochtigheid in een vaatwasser beschadigt zowel het heft als het lemmet waardoor er roestvorming ontstaat.
Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
Vaatwasser veilig, echter handwas aan te raden.
Dus: de ene lepel met de handgreep naar boven en de ander met de handgreep naar onder. Zo voorkom je dat etensresten tussen de twee lepels blijven zitten als deze in elkaar vallen. Messen zou je daarnaast altijd met de handgrepen naar boven in de vaatwasser moeten zetten.
Glas maakt je messen bot, omdat het harder is dan het metaal van je mes. Glazen snijplanken zijn dus een absolute no-go. Kies liefst voor een houten of kunststoffen snijplank.
Vaak zitten er kuiltjes aan de zijkant van het mes. Dat heet 'granton'. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het mes en het gesneden product. Hierdoor blijft het eten niet aan het mes kleven tijdens het snijden.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
Bestek kan je tegenwoordig in de vaatwasser reinigen, ongeacht van welke matriaal het wordt gemaakt of hoe het wordt gemaakt. Het maakt dus niet uit of het RVS of verzilverd is of monoblock of holheft bestek.
Villeroy & Boch is een bijzonder bekend en sterk gewaardeerd merk wanneer je op zoek moet naar nieuw bestek. Het zal dan ook niet verwonderen dat heel wat gebruikers Villeroy & Boch beschouwen als veruit het beste merk.
Met het santokumes, door sommigen soms ook wel gekscherend sudoku mes genoemd, kunt u onder andere plakken snijden, groente en fruit klein snijden en vis en vlees snijden. Hier komt ook de naam van het santokumes 'de drie deugden' vandaan.
De messen van de Boretti messenset zijn gemaakt van hoogwaardig RVS en hebben een kunststof handvat, waardoor ze prettig in de hand liggen. De messen kunnen na gebruik in de vaatwasser, maar we raden aan de messen met de hand af te wassen en direct af te drogen. Zo gaan de messen langer mee en blijven ze mooi.
Heft (handvat). Hier wordt het mes mee vastgehouden. Het heft kan van veel verschillende materialen zijn gemaakt: hout, metaal, ossehoorn, bot, kunststof, etc.. Het heft moet goed in de hand liggen en zorgen voor stabiliteit tijdens het snijden.
Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk. De diamantslijper deed ons hart ook niet echt sneller kloppen. Het grootste bezwaar is echter de chipping die optreedt bij gebruik.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
Tip 1: Kan mijn bestek in de vaatwasser? De besteksets van hoogglans edelstaal zijn vaatwasserbestendig. Voor het champagnekleurig edelstaal bestek adviseren wij om het bestek met de hand af te wassen zoals ook op de verpakking staat.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Hout. Stop als-je-blieft nooit meer hout in de vaatwasser. Dit gaat niet alleen over je houten snijplank die kan gaan scheuren of splijten, maar ook over de spatels en schalen. Het hout kan namelijk ook je andere servies aantasten.
Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer.
Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper. De bramen, die opzij staan, worden door een doortrekslijper in eerste instantie gevouwen in plaats van geslepen totdat ze afbreken. Dit levert een rafelige, beschadigde snede op.