Het gebruik van NSAID's in het derde trimester wordt in verband gebracht met verminderde weeënactiviteit, versterkt bloedverlies tijdens de baring, vroegtijdige sluiting van de ductus arteriosus en persisterende pulmonale hypertensie bij de neonaat.
Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de paracetamol op je ongeboren baby of op jou als zwangere. Als je niet meer dan zes tabletten van 500 mg slikt, is er niks aan de hand. Gebruik wel liever niet langer dan een week achter elkaar de paracetamol.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.
Mifegyne en Cytotec worden samen gebruikt om de kans dat al het zwangerschapsweefsel uitgestoten wordt, te vergroten. De combinatie van deze medicijnen leidt bij 3 op de 4 vrouwen tot een complete miskraam.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Alleen paracetamol is veilig
Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.
In het kort. Natriumchloride neusdruppels of neusspray (fysiologische zoutoplossing) kunnen tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Een neusspray met ipratropium, oxymetazoline, tramazoline of xylometazoline, of kan voor korte tijd waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Ik ben zwanger
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is nog steeds klein. Maar zwangere vrouwen hebben wel een grotere kans op een ernstiger verloopt van een corona-infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn, vooral bij een infectie in het derde trimester (na 28 weken).
Grotere kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
Daarnaast is er door COVID-19 een hoger risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig.
Is diarree tijdens de zwangerschap gevaarlijk? In de meeste gevallen is diarree tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, als je maar voldoende drinkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken en het gaat vanzelf weer over. Meestal hoef je niet naar de huisarts of verloskundige met diarree tijdens de zwangerschap.
Van paracetamol, in te hoge dosis, is de schadelijke werking op de lever misschien wel het meest bekend. Het geldt echter voor veel meer middelen, zoals voor veel in de eerste lijn gebruikte NSAID's en antibiotica (doxycycline of nitrofurantoïne).
NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel ontstekingsremmers zonder steroïden), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn soms verslavend. Opioïden (opiaten): voorbeelden van opioïden zijn morfine, codeïne, oxycodon en tramadol. Dit zijn verslavende pijnstillers en hulp bij afkicken kan nodig zijn.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.