Om kort te gaan, demiwater moet niet als drinkwater worden gebruikt, omdat het mineralen verwijdert die nodig zijn voor een goede gezondheid.
Wat er gebeurt als je demiwater drinkt, is dat er een gebrek aan mineralen ontstaat. Er komen geen nieuwe mineralen meer binnen, maar er worden wel mineralen aan je lichaam onttrokken. Zo ontstaat er een tekort.
Demi water of gedemineraliseerd water is tijdens het proces ontdaan van alle aanwezige mineralen, maar is echter niet echt geschikt als drinkwater. Demiwater is van nature agressief en zal makkelijk andere mineralen opnemen.
Gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd, is water waaruit de ionen zijn verwijderd door middel van een ionenwisselaar. Dit is vaak een cation-anion hars. Het water stroomt door de hars en wisselt negatieve ionen in voor hydroxide ionen uit de hars.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.
Gedemineraliseerd water is ook wel Demiwater, gefilterd water. Door leidingwater te filteren worden de negatieve ionen, bestaande uit kleine hoeveelheden zouten, eruit gehaald. De positieve ionen blijven wel in het water. Deze vorm van water is schoon, maar niet volledig puur.
Chloor is niet schadelijk voor de gezondheid. De watervoetafdruk van kraantjeswater is zes keer kleiner dan die van flessenwater, namelijk 0,4 liter t.o.v. 2,4 liter water, en dat per glas water. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je duizenden liter water per jaar.
Wat is osmosewater? Osmosewater is water dat vrij is van alle mineralen, virussen, medicijnen, zware metalen, bacteriën, pesticiden en vuildeeltjes. Het is water in zijn puurste vorm. Glazenwassers en schoonmaakbedrijven gebruiken osmosewater omdat de kans op strepen en vuilresten hierdoor kleiner is.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.
Voor veel toepassingen willen we water waar deze mineralen uit gehaald zijn. Gedemineraliseerd water, oftewel demiwater, is 'schoon' en 'puur' water en ontdaan van vrijwel alle verontreinigingen, mineralen en zouten. Ondanks die puurheid is dit soort technisch water niet geschikt om te drinken.
Wij raden aan om een luchtbevochtiger te vullen met gedemineraliseerd water oftewel demi-water. De luchtbevochtiger en de filters zullen hierdoor langer meegaan en voordeliger in gebruik zijn. Wanneer er gedemineraliseerd water in een luchtbevochtiger wordt gebruikt zal er geen kalk afzetting meer zijn op meubels.
Kun je osmosewater veilig drinken? Ja, het is water waar de mineralen uit gehaald zijn. Sommigen prefereren mineraalwater (met of zonder bubbels), sommigen drinken kraanwater, sommigen osmosewater, sommigen gedestilleerd water of alleen gekookt water.
Osmosewater ontstaat door zuiver water te filteren onder hoge druk door een ultra fijn membraan. Hierdoor worden alle onzuiverheden zoals ammonium, zouten, nikkel, chloor, kalk, zink, mangaan... verwijderd. Ook virussen, bacteriën, pesticiden en medicijnen blijven achter in de filter.
De pH van demiwater
Demiwater heeft alleen een pH 7 bij een bepaalde temperatuur. Dat komt door de Kw waarde die bij die temperatuur 1,00 x 10-14 mol2dm-6 is. Om de pH te bepalen moet de waterstof ionen concentratie eerst bekend zijn.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralen tekort in ons lichaam, wat schadelijk is voor de gezondheid. Kortom: beide wateren zijn erg schoon, maar een destillaat is extra zuiver en wordt daarom dus vaak gebruikt voor medische doeleinden.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Professionele glazenwassers werken met veel uiteenlopende merken zoals Unger, Ettorre, Moerman en GWS. Deze raamwissers zijn gemaakt van stevige materialen en bevatten een professioneel rubber, waarmee de ramen gegarandeerd streeploos gewassen kunnen worden.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.