De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Vogels voeren is niet verboden of strafbaar
Dit kan zorgen voor overlast of ongedierte aantrekken. Het is zelfs zo dat de dieren er ziek van kunnen worden, aldus de Vogelbescherming. Wie graag meer vogels als mezen, mussen of merels in de tuin ziet, kan met een gerust hart lekker voer voor ze neerzetten of ophangen.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.
De stadsduif is geen beschermde soort. De soort geniet geen bescherming op grond van de Europese Vogelrichtlijn en de Nederlandse Wet natuurbescherming, omdat de soort niet van nature in het wild voorkomt in de Europese Unie.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Het gaat erom dat rijst (witte rijst) een belangrijke bijdrage kan leveren aan duivenvoer, met name voor de laatste (2) voedingen. Zeker als het heet is en zeker als we denken aan onze jonge duiven op de vlucht.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Daardoor gaat de waterkwaliteit dus achteruit. Overtollig brood trekt ratten en muizen aan. Ook komen er andere vogels op af, zoals kauwen en meeuwen, die andere vogels verdringen en/of soms zorgen voor overlast in de wijk. Tuinvogels moet je evenmin overmatig voeren.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Wanneer moet je de vogels in je tuin bijvoeren? Tuinvogels bijvoeren kan het hele jaar door en is zelfs wenselijk. Wanneer je het hele jaar tuinvogels voert maak je ze niet afhankelijk. Vogels zoeken hun voedsel eerst zelf in de natuur, daar is helaas steeds minder te vinden.
Duiven ontploffen door ongekookte rijst te eten.
Geef vogels ook geen ongekookte rijst omdat dit in de darmen van de vogel op kan zwellen waardoor de vogel dood kan gaan. Het is daarom ook beter om droog brood eerst in water te weken voordat het aan de vogels gevoerd kan worden.
Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
Maar dat loopt natuurlijk niet goed af. In het voorjaar komt het ook soms voor dat mannetjes hun spiegelbeeld gaan aanvallen. Ze doen dit omdat ze denken dat een andere vogel in hun territorium wil komen. De mannetjes vechten dan tegen het raam waardoor ze vooral zichzelf kwetsen.
Duiven staan erom bekend vast te houden aan hun gewoontes. Concreet betekent dit onder meer dat ze vaak terugkeren naar dezelfde plek (waar ze opgegroeid zijn). Uitgevlogen jonge exemplaren kunnen dus altijd terugkeren om een eigen nest aan te leggen.
Het pronkvliegen stimuleert de voortplantingsfuncties. Ongepaarde duivinnen komen vooral onder de indruk als de doffers tijdens het vliegen om te imponeren aanstellerig luid klappen met hun vleugels. De doffers vliegen luid klappend meestal kleine stukjes.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven worden blind en doof geboren. Ze kunnen dus helemaal niks. Ze worden eerst gevoerd met een soort melk vol met eiwitten. Leuk weetje: zowel moeder als vader heeft die melk en voert de kleintjes.
De paringsdaad zal bij de duivin een eisprong uitlokken, zodat ze iets meer dan een week later haar eerste ei zal leggen, meestal gevolgd door een tweede ei twee dagen later. Vervolgens beginnen de duiven te broeden, waarbij de duivin en doffer mekaar op vaste tijdstippen aflossen.