Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
De koe is heilig binnen het hindoeïsme, want het dier is de ultieme moederfiguur en bovendien voorziet de koe mensen van oudsher van melk. Als hindoes al vlees eten, dan nooit rund. Hindoes hebben hun eigen traditionele geneeskunst, deze heet ayurveda en is duizenden jaren oud.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Veel hindoes eten helemaal geen vlees. Zij geloven in reïncarnatie en een dier zou dus de ziel van een overleden familielid kunnen hebben. Voor de hindoe is de koe een heilig wezen en daarom zijn rund- en kalfsvlees sowieso verboden.
De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. "De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd.
De decoratie wordt gedragen omdat het vrouwen en hun echtgenoten zou beschermen. De bindi symboliseert het spirituele derde oog, ofwel ajna, de voorhoofdchakra.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel.
In veel deelstaten van het overwegend Hindoestaanse India is het doden van runderen illegaal, omdat de koe als heilig wordt gezien. Voor het bezit en transport van rundvlees verdwijnen overtreders straks 7 tot 10 jaar achter de tralies, vult RT aan.
Enerzijds zijn en blijven koeien voor hen heilig, anderzijds kosten zij hun dure centen. Komt daarbij dat ook de heilige dieren geen garen spinnen bij de situatie: vroeger stierven de runderen nog een waardevolle dood – nadat zij geen melk konden geven, werden zij tot hun dood in de slachthuizen in de watten gelegd.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Koeien mogen volgens het Hindoeïsme niet worden gedood en gegeten. Voor hindoes is de koe heilig. Zo'n 80% van de Indiase bevolking bestaat uit Hindoes, het grootste gedeelte daarvan eet geen rundvlees. De melk van de dieren is daarentegen wel een geschenk van de goden en een belangrijke nutriëntenbron voor Hindoes.
Hindoes geloven dat iedereen na de dood verantwoording moet afleggen voor zijn daden. God beloont degene die goed heeft geleefd. Door het uitvoeren van religieuze en sociale plichten, bidden en mediteren, kan de hindoe dus zijn volgende leven beïnvloeden.
De koe is een poëem op de piëteit. Bescherming der koe betekent bescherming van Gods gehele schepping der redeloze dieren. Zij schijnt door haar ogen tot ons te spreken: 'Gij zijt niet over ons aangesteld om ons te doden en ons vlees te eten of ons te mishandelen, maar om onze vriend en beschermer te zijn. '
In sommige delen van India staat een rode stip op het voorhoofd ook gelijk met een trouwring; het is het symbool van een voorspoedig huwelijk en beschermt de vrouw en haar gezin. De traditionele bindi, de naam is afgeleid van 'bindu' wat druppel in het Sanskriet betekent, was rood of roodbruin van kleur.
Hindoes trouwen in veel gevallen niet alleen voor de wet, maar ook volgens de hindoeritus. Maar, daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven.
Tegen 2060 telt de islam mogelijk even veel aanhangers als het christelijke geloof, momenteel het grootste ter wereld. Ook het aantal gelovigen blijft toenemen in de wereld. Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats.
Het hindoeïsme kent één god met veel verschillende gedaantes die ook goden en godinnen worden genoemd. Elke hindoe kan zijn eigen lievelingsgod kiezen of als hij gaat bidden een god uitkiezen om zijn offers aan te geven. Er zijn wel belangrijke en minder belangrijke hindoe goden.
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Die volkeren werden ongeveer 3500 jaar geleden aangevallen door de Ariërs, die ook een eigen geloof hadden. De Ariërs gingen zich verspreiden door Noord-India en er ontstond een mix van alle verschillende geloven. Dat was het begin van het hindoeïsme zoals we dat nu kennen.
Hindoeïsme. Het hindoeïsme is verdeeld over het onderwerp Jezus. Sommige hindoes zien in hem een gewoon mens, áls hij al bestaan heeft. Anderen zeggen dat hij een grote goeroe en/of yogi was.
Hindoes zelf noemen hun geloof 'sanatana dharma', dat 'eeuwige leer' of 'eeuwige wet' betekent. Er bestaan in het hindoeïsme veel geloofsovertuigingen en cultuuruitingen naast elkaar. Oude tradities, rituelen, gewoonten, theorieën en gedachten blijven voortbestaan naast de nieuwe.
Maar Hindoes bidden niet zoals de christenen tot God of moslims tot Allah bidden. In plaats daarvan vereren zij honderden goden, die verschillende kanten van Brahman laten zien. Sommige Hindoes vereren vele goden, andere weer helemaal geen goden.