Hieruit kan de kat dus opmaken wanneer hij miauwt krijgt hij eten. Daardoor zal zijn gedrag worden aangepast op deze aangeleerde gewoonte en dat kan weer gevolgen hebben voor zijn gezondheid (obesitas)- Er is ook nog een miauw, deze gaat gepaard met prrr geluiden. Hierbij gaat het weer om groeten.
Dan is er nog een iets minder leuke reden waarom een kat kan spinnen. Ze doen het namelijk niet alleen maar als ze blij zijn, maar ook als ze pijn hebben. Zwaargewonde en stervende katten spinnen vaak ook en dat zijn nou niet de momenten dat ze heel blij en tevreden zijn.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Het vragende spinnen
De combinatie van het spinnen en miauwen is het zogenoemde 'vragend spinnen'. Dan maakt de kat een spinnende miauw-toon op een speciale frequentie. Zoals de naam al doet vermoeden, maken katten dit geluid als ze iets van je willen. Het is de vriendelijkere en rustigere variant van het miauwen.
Een hoge miauw is een tevreden kat, terwijl een lage miauw een teken kan zijn van een ongelukkige of geïrriteerde kat. Het 'prrrrruppppt! ' geluid dat veel katten maken is een goede indicatie van een gelukkige kat.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Natuurlijk hebben katten gevoelens en kunnen ze ook zeker verdriet voelen. Dit uiten ze echter niet zoals wij dat doen. In plaats daarvan zal een treurige kat het vooral door gekweld gemiauw duidelijk maken. Huilen kunnen katten echter niet.
Mekkeren
Wanneer ze buiten een prooi zien durven katten ook beginnen mekkeren. Naar hun baasjes toe mekkeren ze ook wel eens om duidelijk te maken dat hun voederbak dient bijgevuld te worden, om je aan te sporen om te gaan slapen, enz.
Veel eigenaren onderschatten wat als aan- dacht kan gelden: een aanraking, oogcontact of zelfs een zucht kan voor een kat betekenen dat hij aandacht krijgt. Ook 'nee' roepen of wegduwen kan als bekrachtiger wer- ken omdat het dier daarmee toch enige erkenning voor het gedrag krijgt.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt.
Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.
Behalve ie-klanken gebruiken katten in hun eigen taaltje ook r-klanken (als ze spinnen), m-klanken (als ze miauwen) en s- of sh-klanken (als ze blazen). Kattennamen met die klanken erin pikken ze dan ook het snelst op.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Onderzoek bewijst: katten voelen liefde voor hun baasje
Een onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University in Corvallis wijst uit dat katten nauwer verbonden zijn met hun baasjes dan over het algemeen wordt gedacht.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen).
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.