Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een document waarin je werknemer samen met jou zijn individuele groeipad vastlegt. De kracht van een POP is dat je resultaatgerichte acties formuleert en de individuele voortgang van je medewerker monitort.
In een POP leg je afspraken vast over de ontwikkeling van een medewerker. Fijn voor de medewerker, want die krijgt inzicht in zijn verdere loopbaan binnen het bedrijf. En prettig voor jou als werkgever, want jij kan het POP inzetten om je bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.
Het opstellen van een POP levert voor de werkgever een groot aantal voordelen op: Werknemers kunnen doorgroeien naar een hogere functie. Werknemers blijven gemotiveerd, omdat zij een richting opgaan die hen aanspreekt en uitdaagt. Het zet werknemers aan om zelf na te denken over de manier waarop zij functioneren.
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op je werk en hoe je dat gaat doen. Korte of lange termijn, het kan allemaal. Dit plan bespreek je daarna met je werkgever om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en bij welke je hulp nodig hebt.
Waarom een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?
Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan is bij uitstek een manier om je eigen loopbaan en ontwikkeling een boost te geven. In het plan schrijf je bijvoorbeeld wat je wilt leren en welke competenties je wilt ontwikkelen. Dit bespreek je met je werkgever.
Schrijf in je persoonlijk ontwikkelingsplan wat je leuk vindt aan je baan of studie, en wat je minder leuk vindt. Maak ook een lijstje van vaardigheden waar je goed in bent en een lijstje van skills die jij verder wilt ontwikkelen. kijk naar de toekomst: Hoe ziet jouw droombaan eruit?
Sommige werkgevers stellen het POP verplicht. Maar de vraag is of de werkgever kan afdwingen dat een werknemer investeert in zijn ontwikkeling. Dat stimuleert immers niet de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Toch mag de ontwikkeling van het personeel niet achterblijven bij de ontwikkeling van de organisatie.
Een Persoonlijk Activiteitenplan wordt ook wel afgekort met PAP en is meestal gekoppeld aan een Persoonlijk Ontwikkelingsplan POP. In een persoonlijk ontwikkelingsplan wordt bijgehouden welke ontwikkelingen een student of werknemer heeft doorgemaakt en welke stappen hierin moeten worden ondernomen.
Wat verstaan we onder actiepunten en acties
Onder actiepunten verstaan we dingen die je moet doen om een doel te bereiken. Denk aan een tekst schrijven, een boodschap doen, een planning maken, studeren, iets uitzoeken, vergaderen, et cetera.
Een formeel Plannings- of POP-gesprek: deze hou je zo vaak als dat binnen jouw organisatie is vastgelegd: vaak eenmaal per jaar. Check daarvoor de gesprekscyclus van jouw organisatie. Soms is het POP-gesprek ook onderdeel van het beoordelings- of functioneringsgepsrek.
In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Ik wil effectiever denken (en hierdoor effectiever handelen), bijvoorbeeld door: minder beren op de weg te zien, minder voor anderen te denken, minder gericht te zijn gericht op het 'pleasen' van anderen, minder perfectionistisch te zijn, minder gericht te zijn op het hebben van controle, het hebben van een positiever ...
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces je vaardigheden en kwaliteiten te beoordelen, vervolgens je doelen te overwegen, op te stellen en te realiseren. Dit allen om uiteindelijk je potentieel optimaal te benutten. Kortom: het proces om het maximale uit jezelf te halen.
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een afspraak tussen jou en je werkgever over jouw persoonlijke ontwikkeling. Jij zorgt voor je eigen leerproces, de werkgever faciliteert met tijd en geld. Om een POP op te stellen moet je grondig nadenken over jezelf en je toekomst.
POP is de afkorting van Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). De POP-poli biedt hulp aan vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of na de zwangerschap.
In een loopbaangesprek – ook wel POP-gesprek, ontwikkelingsgesprek, loopbaanevaluatiegesprek en persoonlijk ontwikkelingsgesprek genoemd – staat de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer in het werk en in de organisatie centraal.
Een gesprek waarbij het initiatief bij de medewerker ligt vanuit een intrinsieke motivatie en waar je medewerkers met meer energie en zin naar buiten gaat dan dat hij/zij het gesprek in gegaan was. Hoe doe je dat? In het PEP gesprek wordt vooral de focus gelegd op: Openheid & Vertrouwen.
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen.