Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Mislukking van de bevruchting
Geen enkele aangeprikte eicel werd bevrucht. Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.
Om te bepalen wanneer de innestelingsbloeding precies plaatsvindt, vraag je je wellicht af hoe lang de innesteling duurt. De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Wanneer het eitje precies innestelt verschilt per zwangerschap, maar dit gebeurt vaak tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Heel uitzonderlijk is een late innestelingsbloeding, pas na twaalf dagen na de conceptie.
Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
Wanneer begint de innestelingsbloeding? Het lijkt alsof het moment waarop een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoeder, er een innestelingsbloeding optreedt. Dit kan ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting zijn. Als je regelmatig ongesteld bent, gebeurt dit rond de tijd dat je je menstruatie zou verwachten.
Zo liggen de kansen bij vrouwen tot 30 jaar tussen de 45 en 50% en bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar rond 35-40% per transfer.
Na 1 of 2 jaar lukt het nog niet om zwanger te worden
Of je hebt zelf uitgesteld om naar een arts te gaan, omdat je het allerliefste op natuurlijke wijze zwanger wordt. Maar als het al meerdere jaren niet lukt, kan het geen kwaad om onderzoek te laten doen. Onderzoek verplicht je niet tot een medisch traject.
De vruchtbare periode
Je hebt een grotere kans op een zwangerschap als je seksuele betrekking hebt in deze periode. Na de eisprong overleeft de eicel nog 24u. De vruchtbare periode van een cyclus eindigt dus 24u na de eisprong, gezien de eicel na deze periode niet meer bruikbaar is.
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Vitamine E: Bevordert een goede innesteling. (bij een tekort heb je een verhoogde kans op een miskraam).
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen.
Die heeft een omgeving gecreëerd waarin een baby zich optimaal kan ontwikkelen en kan groeien. Het baarmoederslijmvlies is nu 7 – 8 mm dik. Dat is een uitstekend begin voor de innesteling en voeding van een bevruchte eicel.
Innestelingsbloeding: hoe herken je het? De bloeding kan een paar uur duren maar ook langer, een paar dagen. Je verliest niet heel veel bloed meestal, denk aan een paar druppels. Het kan lijken op een lichte menstruatie.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.
Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd.
Als je hCG-concentratie constant laag is, zonder stijging of daling, of als je pijn of bloedingen hebt, ga dan onmiddellijk naar je arts om het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten (dit betekent dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld)11.
Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
Maak je geen zorgen als je geen innestelingsbloeding hebt.
Het is mogelijk dat je dit mist. Maar als je geen innestelingsbloeding hebt opgemerkt of er zeker van bent dat je het niet hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent namelijk niet dat je niet zwanger bent.
Slechts ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. En een deel daarvan merkt het bloedverlies niet op omdat het zelfs te weinig is. Maak je dus niet direct zorgen als je geen innestelingsbloeding bemerkt, je kan nog steeds zwanger zijn.
Gemiddeld vindt de innesteling plaats op de negende dag na de bevruchting, dat is meestal de periode net voordat je je menstruatie zou verwachten. Op dat moment begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG.