Ze loeien op een laag geluidsniveau - dit geluid is zo laag dat het amper te horen is voor mensen -, ze graven stierenkuilen, tonen hun spierballen en vechten met elkaar." De sterkste man wint en mag de koeien dekken. De onderdanige stieren dekken de koeien stiekem, als de sterkste stier afgeleid is.
Bij het bronstgedrag van zowel koeien als stieren spelen geuren een belangrijke rol. De dieren gooien hun kop in de lucht en krullen de bovenlip op ('flemen') om de geuren goed op te kunnen snuiven. Stieren brullen als ze een tochtige koe ruiken en hun dames loeien veel en hard.
Ga niet schreeuwen, spreek tegen het beest op harde, zelfverzekerde toon. Op deze manier vinden ze je in plaats van bedreigend vooral heel irritant, en laten ze in alle rust je behoefte doen.
Het beste antwoord
In principe heet het geluid dat runderen (koeien, stieren, ossen, jonge runderen etc.) maken loeien. Als een dier heel hard en schor loeit, noemen we het ook wel brullen of bulderen. In spreektaal hoor je vaak 'een koe loeit'.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Ze gebruiken hun stem om contact te houden en opwinding, betrokkenheid of leed te delen met hun soortgenoten. Zo praten ze met elkaar wanneer ze in hun seksueel actieve periode zitten, wanneer ze op voedsel wachten en wanneer ze gescheiden worden gehouden van de kudde.
De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Ezels zijn intrigerende dieren die misschien verwant zijn aan paarden, maar ook op heel veel gebieden verschillen van hun familieleden. Terwijl een paard hinnikt, laat een ezel van zich horen door te balken, iaën of te giegagen. Al deze werkwoorden slaan op het bekende 'ia' geluid dat de ezel maakt.
De Schotse Hooglander komt veel voor in Nederland, met name in natuur- en recreatiegebieden. De dieren zijn grote grazers, hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief.
Ze zien er heel aaibaar uit met hun lange roodbruine haren, die ze ook nog eens een beetje kwajongensachtig voor hun ogen hebben hangen. Maar het blijven ook gewoon – behoorlijk grote – wilde dieren, die helemaal niet bedoeld zijn om te aaien.
Twee Stieren die met elkaar optrekken hebben veel gemeen en kunnen een prachtig koppel vormen. Toch moeten ze hun aangeboren koppigheid proberen opzij te schuiven om de relatie een kans op slagen te geven, maar als dat lukt staat niets een gelukkige band in de weg!
Een stier, ook wel bul genoemd, is een mannelijk rund. Een stier wordt over het algemeen veel groter en zwaarder dan een koe. Stieren kunnen behoorlijk agressief en daardoor gevaarlijk zijn. Een gecastreerde stier wordt os genoemd en is minder agressief.
Denk maar aan hartstocht, dat in het Middelnederlands synoniem was van herts-treck. Een tochtige koe heeft dus eigenlijk hartstochtelijk veel zin in een stier.
Stieren worden al duizenden jaren ge-ost. De belangrijkste drijfveer was het effect op het karakter van de stier. Door de stier te castreren verandert hij van opgewonden standje tot een gewillige goedzak. Meer nog dan het paard heeft het rund en dan met name de os de mens geholpen bij het ontginnen van de aarde.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen.
Dat balken gebruiken ze om de groep bij elkaar te houden, en om alle andere ezels in de omgeving te laten weten dat er een ezel in de buurt is. In het wild zijn het vooral de dominante hengsten die balken.
Juist, het welbekende, ia. Het ia van een ezel is vaak al over een afstand van een paar kilometers te horen. Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Een vaars is een jongvolwassen koe (vanaf 1,5 jaar) die gedekt is, maar nog geen tweede kalf heeft gekregen. Een vaars wordt ook wel een "eerste kalfskoe" genoemd.
Zeker voor vaarzen blijkt die 60 dagen nodig te zijn. De minimale droogstandsduur om niet teveel melkproductieverlies te hebben blijkt 40 dagen te zijn. Aangezien koeien gemakkelijk 2 weken na de verwachte partusdatum kalven wordt daarom best een droogstand van 40 dagen of 6 weken + 2 weken = 8 weken voorzien.
Wanneer een koe gekalfd heeft, begint ze melk te geven. Dit doet ze zo'n 350 dagen lang en daarna mag ze zo'n 45 dagen in droogstand. Om vervolgens terug te kalven en een nieuwe lactatie te beginnen. Dit vertelde ik eerder bij de berichten over koeien droogzetten en van kalf tot koe op twee jaar.