De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
Wie precies de vlag heeft bedacht is niet officieel bekend. Onder de heerschappij van Napoleon Bonaparte werden de Nederlanden tijdelijk ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werd de Nederlandse vlag iets veranderd, waarbij de kleur oranje werd vervangen door rood om te voldoen aan de Franse eisen.
Nederlandse en Russische vlag
Een ander land dat exact dezelfde kleuren toepast in hun nationale vlag is Rusland. Ook zij gebruiken drie verticale banen met de kleuren blauw, wit en rood. Alleen hanteren zij weer een andere volgorde: wit boven, blauw in het midden en rood onder.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
de vlag van Luxemburg is vrijwel bijna het zelfde als de Nederlandse vlag. Het enige verschil is dat het blauw van de vlag van Luxemburg lichter is dan het kobalt blauw van de Nederlandse vlag. De vlag is niet gebaseerd op de Nederlandse vlag, maar het is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Luxemburg.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag. Hij zag dit als een goddelijk bevel om Estland aan te vallen.
Prinsenvlag (1572–1653)
De oudst bekende gedateerde afbeelding (2 december 1575) werd gemaakt door Jan van Hout, stadssecretaris van Leiden, in het album amicorum van Janus Dousa. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd het oranje-blanje-bleu, de prinsenvlag, de officiële vlag.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
Geschiedenis Franse vlag
Deze vlag is de oudste verticale driekleur ter wereld. Deze Tricolore dook met de Franse Revolutie voor het eerst op. de kleuren waren afgeleid van het wapenschild van Parijs (rood en blauw) en de kleur van de koning (wit).
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
De vlag van Frankrijk is de oudste erkende vlag van de wereld. De vlag dook voor het eerst op tijdens de Franse revolutie in 1789. De vlag staat ook bekend als Le Tricolore en bestaat uit 3 even verticale strepen in het blauw-wit-rood.
De Noorse vlag is een herkenbare vlag. Het ontwerp bestaat uit een wit kruis op een diepblauwe achtergrond en symboliseert de banden van Noorwegen met de zee. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige Noorwegen vlag, dan ben je bij DVC goed terecht.
Met zijn afmetingen van 250 x 425 meter is deze vlag in het Guinness Book of Records opgenomen als grootste vlag ter wereld. Hierbij zij opgemerkt dat er op gezette tijden een speciale ploeg uit Turkije naar Cyprus gaat om de vlag met speciale chemische verf te onderhouden.
De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa. Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.
De vlag heeft een lange geschiedenis en werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie in 1789. De kleuren van de vlag werden toen geassocieerd met de idealen van de revolutie: vrijheid (blauw), gelijkheid (wit) en broederschap (rood).
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
De vlag werd 26 keer veranderd sinds de unie van dertien staten ze had aangenomen. De huidige versie (1960) is sinds 4 juli 2007 de langst gebruikte versie.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de 'natuurlijke' opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.