Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
'Een lepel in een glas drank? Ja, dat is een goede manier om dat drankje op te warmen', zegt persvoorlichter Michael Prempert van de witgoedfabrikant Miele. 'De vloeistof warmt dan geleidelijker op. Ze zal minder snel overkoken.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
En een pan blokkeert de golven waardoor de inhoud van de pan niet warm wordt. De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron, dus bij twijfel kun je het beter niet doen.
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm. Dit zorgt voor vonken en uiteindelijk brandgevaar.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden. Let erop dat het glas geen metalen versiering of metalen onderdelen heeft. Gebruik geen gebarsten of beschadigd glas.
Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat.
De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Vloeistoffen in de magnetron
Een andere stof die je beter niet zomaar in de magnetron kunt zetten is een kop of glas water. De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen.
Stop geen aluminiumfolie in de magnetron.
Geloof ons: water kun je echt beter opwarmen in een waterkoker of een steelpannetje. Heet water uit de magnetron kan gevaarlijk makkelijk voor nare brandwonden zorgen. Tijdens het verwarmen in de magnetron ontstaan er geen bubbels die het water enigszins afkoelen, hierdoor is het gloeiend heet als het eruit komt.
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
1 - Er kunnen gevaarlijke verbindingen ontstaan bij het eten opwarmen in de magnetron - FABEL. "Hier is geen bewijs van”, geeft Dekker duidelijk aan. “Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt.
Een magnetron kan veilig gebruikt worden voor het ontdooien, verwarmen of bereiden van voedsel. Bij het verwarmen van voedsel in de magnetron worden geen nieuwe stoffen gevormd. Door het verwarmen kan er alleen wat water vrijkomen of verdampen, waardoor het eten een beetje kan uitdrogen als het niet wordt afgedekt.
Antwoord: Dit is voor de veiligheid. Bij het gebruik van een metalen lepel bestaat de mogelijkheid dat het glas van de pot beschadigd raakt. Zodoende kunnen er dus glasscherven in de appelmoes terecht komen en dat wil de fabrikant niet.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.
Let op het materiaal dat je in de magnetron doet. Je kunt glas, porselein, bepaalde soorten kunststof, karton, papier en geglazuurd aardewerk gebruiken.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."