Het energielabel is een label dat volgens de Europese richtlijnen verplicht bijgevoegd moet worden bij het verkopen van onder andere LED lampen. Het energielabel laat zien hoe zuinig een elektrisch apparaat/ lamp is. Lampen met energielabel A zijn de zuinigste lampen en met energielabel G het minst zuinig.
Op veel elektrische apparaten zie je een energielabel staan, van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Hiermee heeft de Europese Unie 20 jaar geleden consumenten willen helpen bij het maken van een bewuste keuze voor energiezuinige apparaten.
Veel hue lampen zitten nu in categorie G of F. Dit betekent niet dat de lampen van hue meer energie verbruiken. Wanneer je dezelfde lamp in de winkel ziet met zowel een oud als nieuw energielabel kun je de verschillen in labels goed zien, maar beide lampen verbruiken evenveel energie.
Halogeenlampen krijgen veelal energielabel C of D en spaarlampen hebben meestal label A of B. LED verlichting is de meest energiezuinige keuze en valt vrijwel altijd in de klasse A, A+ of A++.
Kies een ledlamp die voldoende licht geeft (voldoende lumen) in vergelijking met de TL die je vervangt. Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.
Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland. Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen.
TL buizen, spaarlampen en LED lampen hebben altijd minstens energie-efficiëntieklasse A. Wanneer je LED verlichting in deze energieklasse koopt, bespaar je tot 90% aan energiekosten in vergelijking met verlichting dat energieklasse D heeft.
De schaal verandert in 'A tot G' omdat de huidige schaal (A+++ tot D) geen goede informatie meer biedt. Veel producten krijgen het label A+++, daarom wordt het energieverbruik opnieuw ingeschaald.
Slechts 5-10% van hun energieverbruik wordt omgezet in licht. Slimme Philips Hue lampen gebruiken LED, wat betekent dat ze ook profiteren van deze voordelen. Toch zijn Philips Hue lampen nog energiezuiniger dan normale LED-lampen. Elke Philips Hue lamp gebruikt 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp.
De Hue-lampen geven een smak licht en zijn zeer efficiënt, althans met een kleine kanttekening. Ze gebruiken 'uit' in stand-by altijd een beetje stroom. De bridge bijvoorbeeld gebruikt ongeveer 2 tot 2,5 watt en lampen die uit maar in standby staan zo rond de 0,3 tot 0,4 watt.
Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kunt u in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue.
Thomas Edison was betrokken bij de uitvinding van revolutionaire apparaten als de filmcamera, de microfoon en de grammofoon. Maar geen van zijn verdiensten kreeg zoveel aandacht als zijn verbetering van de gloeilamp, waarmee mensen over de hele wereld hun woning konden verlichten.
Hieruit blijkt dat de totale ballast ±25% per conventionele tl-buis en de 5% tot 10% per hoogfrequente tl-buis is. Zoals je ziet kun je minimaal 25% tot 90% besparen met led verlichting.
Hierna komt energielabel F, wat dus betekent dat je huis het op-een-na minst energiezuinige label heeft. Dit betekent dat er weinig energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan en dat je huis veel energie verbruikt. De isolatie rondom je huis is niet optimaal, waardoor er veel warmte verloren gaat.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben. Een huis met energielabel G is energieverspillend, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop levert een woning met energielabel G veel minder op dan een vergelijkbaar huis met bijvoorbeeld energielabel D.
Label A is het meest zuinige label, G het minst zuinige. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. Het energielabel laat zien hoe zuinig de televisie omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1.000 uur.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
LED Lichtkleuren (Lampen)
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.