Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Het zit met name in bijzonder hoge concentraties in pure chocolade en pure cacao, omdat die o.a. worden gebruikt om te bakken of voor chocolademelk. Als een kat chocolade eet heeft dit fatale gevolgen. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, stuipen en kramp.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Aardbeien zijn veilig voor katten om te eten. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de richtlijnen volgt, hoef je je geen zorgen te maken dat je de gezondheid van jouw kat in gevaar brengt. Houd er echter wel rekening mee dat als iets veilig is om te eten, dit niet vanzelfsprekend ook gezond is om te eten.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Nutella is geen gezonde snack voor honden en mag nooit aan honden worden gegeven. Er zijn gevaarlijke ingrediënten in Nutella die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zowel op korte als op lange termijn.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Komkommer is in principe niet giftig voor katten en de meeste katten zullen nergens last van hebben na het eten van een stukje komkommer. Sommige katten vinden het zelfs erg lekker. Als je je kat wilt verwennen met iets lekkers kun je beter kattensnoepjes, zoals Catisfactions geven.
Een klein beetje appel kan geen kwaad bij je kat. Sterker nog, de antioxidanten in appels kunnen zelfs goed voor haar zijn. Zo zit er calcium, vitamine K en C en veel vezels in appels.
Zorg ervoor dat je kat gedurende de dag voldoende aandacht krijgt en dat hij zijn energie kwijt kan. Voldoende leuke speeltjes en zelf af en toe spelen met je kat kan ervoor zorgen dat je kat in ieder geval niet uit verveling zal miauwen. Negeer het overmatig miauwen, zodat je kat leert dat hij hier niets mee bereikt.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer.
Dierenartsen gebruiken bij katten vaak Xylazine (en vergelijkbare stoffen) om een kat te laten braken. Het gebruik van Apomorfine of Peroxide raden wij af voor de kat.
Is pindakaas veilig voor katten? Laten we het zo zeggen: pindakaas is niet giftig voor katten, in tegenstelling tot voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en rozijnen.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten? “Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”