Aandelen zijn een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een bedrijf. Met de aankoop van aandelen wordt u dus mede-eigenaar en kunt u profiteren van het eventuele succes van een onderneming. Profiteren van dit succes kan door middel van koerswinst en dividend.
Er zijn veel voordelen aan het beleggen in aandelen: Het potentieel om een hoger rendement te behalen dan alternatieven. Het vermogen om je vermogen te beschermen tegen inflatie, aangezien de rendementen vaak aanzienlijk hoger zijn dan de inflatie.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.
Neen. Het feit dat aandelen beursgenoteerd zijn, biedt u niet altijd de garantie dat u deze te allen tijde kunt kopen en verkopen. Om een aandeel te verkopen, moet er immers ook een koper zijn.
Risico. Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. U bent nooit verzekerd van een positief rendement, laat staan dat u verzekerd bent van een rendement dat voldoende is voor het behalen van uw beleggingsdoel.
Kan een aandeel waardeloos worden? De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.
Er zijn in feite twee manieren om geld te verdienen met aandelen: De koers van het aandeel stijgt, waardoor je het met winst kan verkopen en zo geld ermee kan verdienen. Het bedrijf keert de winst uit als dividend, en daarmee ontvang je geld en heb je dus geld verdient.
Waarom zou je een aandeel kopen? Je kan een aandeel kopen om over een bepaalde periode winst te maken. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel omdat je een hoger rendement wil behalen dan op je spaarrekening. Echter loop je wel een hoger risico, maar kan het rendement ook stukken hoger zijn.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”
De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Bij een hoge koers-winstverhouding, is een aandeel overgewaardeerd. Bij een lage koers-winstverhouding, is het ondergewaardeerd.
Helaas is het niet mogelijk om te handelen in fractionele aandelen.
Beleggingen kennen verschillende risico's. De meest voorkomende risico's zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. Bij specifieke beleggingen kunnen ook andere risico's een rol spelen.
Het rendement op beursgenoteerde aandelen en obligaties bestaat enerzijds uit de koerswinst (of het koersverlies) en anderzijds uit de uitkeringen op die beleggingen, dus respectievelijk dividend en rente.
Beursgenoten helpt u daar graag bij. Denk bijvoorbeeld aan spreiden over verschillende sectoren, zoals voeding, chemie, olie, banken, industrie, farmacie etc. Verdeel en heers, is de manier van beleggen tijdens elke beurs. Wanneer u nu aandelen met verlies verkoopt, dan verliest u veel geld.
Toch worden aandeelhouders van een vennootschap in het spraakgebruik soms aangeduid als de juridische eigenaren van de vennootschap. De onderneming is in bezit van de vennootschap. Een aandeel geeft zeggenschapsrecht en winstrecht in de vorm van dividend.
De Effectenhandelaar houdt zich bezig met het aankopen en verkopen van opties, futures of aandelen. Hierbij is het de kunst om de effecten tegen een zo laag mogelijke prijs aan te kopen, en tegen een zo hoog mogelijke prijs weer te verkopen.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Veel mensen denken dat 100 euro nooit veel geld kan worden met beleggen. Reken maar eens 1% op €100: dan heb je €1 verdiend. Dit klinkt als een laag bedrag, dat komt omdat beleggen vaak over de lange termijn gaat. Hoe langer je belegt, hoe meer geld je kunt verdienen.
Het is niet verboden om een aandeel in bezit te hebben. Hiermee bezit je namelijk een klein gedeelte van een bedrijf, zolang dit een eerlijk en net bedrijf is mag je daar aandelen van hebben en dus investeren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven in de landbouwsector en productiebedrijven.
Rijk worden met lage aandelen, is het mogelijk? Het is zeker mogelijk om snel rijk te worden met het beleggen in goedkope aandelen. De kunst is om de juiste aandelen te kopen die laag staan maar veel groeipotentie hebben. Mooie voorbeelden zijn de aandelen van ASML, Microsoft en Apple.
Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.
Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert. Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig.