Risicofactoren voor slokdarmkankerRoken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm. Reflux (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een adenocarcinoom in de slokdarm.
De oorzaak is vaak leefstijl. Alaa: 'Door overgewicht, dieetgewoontes of een middenrifbreukje kan zuur vanuit je maag wat vaker naar je slokdarm gaan. Als arts geef je daarom eerst leefstijladvies. Zoals minder eten, geen grote maaltijden vlak voor het slapen, niet roken en overmatig alcoholgebruik vermijden.
Voorbeelden van die dingen zijn: roken, alcohol drinken, brandend maagzuur, overgewicht en een erfelijke aanleg. De oorzaak van een erfelijke aanleg voor slokdarmkanker kan een verandering in een gen zijn. Het kan ook gaan om nog kleinere verschillen in het DNA tussen personen.
Slokdarmkanker begint in het slijmvlies dat de binnenkant van de slokdarm bekleedt. Vroegtijdige vormen worden meestal bij toeval ontdekt tijdens een inwendig kijkonderzoek. De tumor groeit zowel naar binnen toe als door de wand heen (door de spierlaag en bindweefsellaag) naar omliggende weefsels en organen.
Risicofactoren voor slokdarmkanker zijn roken, alcohol, overgewicht en jarenlang voortdurend brandend maagzuur. Hoe vroeger het stadium van de slokdarmkanker, hoe beter de vooruitzichten. Als blijkt dat u slokdarmkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.
Meestal zaait slokdarmkanker uit naar de lever, longen of botten. Soms ontstaan er ook uitzaaiingen in andere organen, zoals de bijnieren of de hersenen. Als slokdarmkanker op afstand is uitgezaaid, is genezing niet meer mogelijk.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Slokdarmkanker wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. 5 jaar na de diagnose is slechts 24% van de patiënten nog in leven. De 10-jaarsoverleving is maar 18%.
Slokdarmkanker behoort bij de meest voorkomende kankers wereldwijd en komt almaar vaker voor. Dit type tumor kan een agressief verloop kennen en heeft een eerder kleine overlevingskans.
Als mensen veel stress ervaren, kan er een brok in de keel ontstaan. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder. Per dag wordt er flink wat neus- en keel slijm en speeksel geproduceerd, dat regelmatig wordt doorgeslikt.
Bij een geïrriteerde slokdarm is het beter om zure producten (zoals jus d'orange), scherp gekruide, erg zoute en/of erg zoete voedingsmiddelen te vermijden. Ook is het dan belangrijk om geen warme voedingsmiddelen/dranken te gebruiken, dit kan irriteren.
Risicofactoren voor slokdarmkanker
Roken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm. Reflux (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een adenocarcinoom in de slokdarm.
Bloedonderzoek. Een van de onderzoeken die worden uitgevoerd bij een vermoeden van slokdarmkanker is het bloedonderzoek. Bloedarmoede kan hiermee worden aangetoond.
Van je mond naar je keel en borst; roken kan de maagzuurproductie stimuleren en het kan de maagklep teveel ontspannen waardoor maagzuur via de slokdarm omhoog komt. Dit kan de slokdarm beschadigen. Dat roken de maagzuur-productie stimuleert verhoogt weer het risico op maagzweren.
Bovendien hebben enkele studies aangetoond dat koffie de sluitspier die de slokdarm met de maag verbindt, kan ontspannen en openen, waardoor zuur uit de maag gemakkelijker omhoog kan spatten in de slokdarm en onaangename brandend maagzuur kan veroorzaken.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Eet langzaam en kauw uw eten goed. Eet meerdere keren per dag een kleinere maaltijd: 6 tot 9 maaltijden per dag. Snijd uw eten zo fijn mogelijk. Kies voor zachte, smeuïge of vloeibare gerechten.
Klachten die kunnen passen bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken. het eten blijft steken in de slokdarm of u heeft het gevoel dat het niet goed zakt. blijvende pijn of een vol gevoel achter het borstbeen of in de bovenbuik.
Slokdarmkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve behandeling (gericht op genezing) vaak niet meer mogelijk. Van de patiënten die wel een curatieve behandeling kunnen ondergaan, is na 5 jaar ongeveer 50% nog in leven.
Klachten die ontstaan door een ontstoken slokdarm zijn bijvoorbeeld: Brandend maagzuur. Het opboeren van eten of drinken. Hierbij kan er zuur eten of drinken uit uw maag omhoog komen, wat pijnlijk kan zijn of een branderig gevoel kan geven in de keel.
Bij die leeftijdscategorie zouden vooral borstkanker, colorectale kanker, schildklierkanker en nierkanker gediagnosticeerd worden, al zal de colorectale kanker de meeste dodelijke kanker zijn, gevolgd door borstkanker, longkanker en hersenkanker.
Dat heeft te maken met de belasting van de tumor op het lichaam als geheel. Het delen van de cellen, het groeien en uitzaaien kost heel veel energie. Uiteindelijk ga je je eigen cellen afbreken om genoeg energie te kunnen leveren. Dat is funest voor je afweersysteem, waardoor je aan een simpel virus al kunt overlijden.
Overleving varieert sterk per soort kanker
Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.