Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Een hypo ontstaat niet zomaar, meestal is er een bepaalde aanleiding of uitlokkende factor. Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik.
Als je diabetes hebt, is het je vast wel eens overkomen: een hypo. Dit is een sterke daling van de bloedglucosespiegel, die voor een flinke impact op je lichaam kan zorgen. Een hypo is de afkorting van het woord hypoglykemie: een laag bloedglucosegehalte. Dit betekent dat er te weinig glucose in het bloed is.
Normaal gesproken herken je een hypo op tijd aan klachten zoals zweten, trillen, hartkloppingen en een hongergevoel. Sommige mensen voelen een hypo na verloop van tijd niet meer aankomen. Dat kan vervelend of gevaarlijk zijn, want je kunt door een hypo bijvoorbeeld flauwvallen.
Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade.
Zweten, trillen, maar ook een slechte concentratie, sufheid en verwardheid: een hypo hakt er flink in. Tot voor kort werd dan ook gedacht dat wie vaak een lage bloedsuikerspiegel heeft, daar op de lange duur schade door oploopt. Het goede nieuws: we weten nu dat hypo's minder erg zijn dan gedacht.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
De oorzaak van het dead in bed-syndroom is helaas nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het syndroom samenhangt met een ernstige hypo 's nachts. Deze hypo's kunnen leiden tot een hartstilstand.
Een enkele keer kan een patiënt bij een hypo ook een laag kalium ontwikkelen. Voornamelijk bij type 1 patiënten Dit kan op zijn beurt hartritmestoornissen veroorzaken, wat op zijn beurt zou kunnen leiden tot overlijden. Ook kan een hypo door de adrenaline respons hartritmestoornissen veroorzaken (verlengde QT).
Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank). Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren). Of eet 6 tabletten druivensuiker.
Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Het is goed om veel water te drinken. Zo voorkomt u uitdroging. Spuit extra insuline volgens het advies van uw arts of diabetesverpleegkundige. Wanneer een hyper gepaard gaat met misselijkheid of braken, moet u direct uw arts waarschuwen.
Als je bloedsuiker te laag is heb je een hypo (hypoglycemie). Als je bloedsuiker te hoog is heb je een hyper (hyperglycemie), dit kan leiden tot verschillende klachten.
Bij een hypo heeft u te weinig glucose in het bloed (minder dan 4 mmol/ liter). Neem direct iets met 15 tot 20 gram koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van glucose.
Heb je 's nachts niets gemerkt maar word je wakker met hoofdpijn, een lamlendig gevoel of een hoge bloedglucosewaarde? Dan kan het zijn dat je in je slaap een hypo hebt gehad. Ook nare nachtmerries kunnen wijzen op een nachtelijke hypo.
Melk, yoghurt, karnemelk (lactose) Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker – lactose – zetmeel) Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker – zetmeel) Suiker honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Bloedsuikerspiegel onder de 6,1 mmol/L ® geen diabetes. Bloedsuikerspiegel tussen de 6,1 en 6,9 mmol/L ® hoog suikergehalte, prediabetes. Bloedsuikerspiegel boven de 6,9 mmol/L ® bloedsuiker te hoog, diabetes.
Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.