Zeer hard water kan een probleem vormen voor vaatwasmachines, omdat de mineralen in het water witachtige vlekken kunnen vormen op glazen en vaatwerk. Deze afzettingen, zoals kalkaanslag, kunnen zich vastzetten op uw vaatwerk of glaswerk, waardoor witte strepen ontstaan of het vaatwerk wit wordt.
Aanslag op glaswerk kan in de vaatwasser ontstaan door kalk of glascorrosie. Een eenvoudige manier om de oorzaak te bepalen is om er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Als de waas verdwijnt, dan gaat het om kalkaanslag. Heeft de witte azijn geen effect, dan hebben we te maken met glascorrosie.
Etsvorming kan na verloop van tijd optreden, omdat schoonmaakmiddelen in combinatie met zacht water, een hoge watertemperatuur en weinig vervuiling het oppervlak aantasten . Hierdoor ontstaan kleine krasjes en deukjes die het uiterlijk van het glaswerk onherstelbaar aantasten.
Hoe voorkom ik dat op vaat in de vaatwasmachine watervlekken ontstaan? Watervlekken ontstaan wanneer waterdruppels op je vaat opdrogen. Gebruik glansspoelmiddel en vaatwaszout om dit te voorkomen.
Dat betekent: op het glasoppervlak tekenen zich melkachtige vertroebelingen, matte strepen of fijne witte lijntjes af. Hierbij is er sprake van glascorrosie.
Voeg Zout en Glansspoelmiddel toe
Hard water kan bijdragen aan glascorrosie. Zorg ervoor dat je vaatwasser goed is gevuld met zout en gebruik regelmatig glansspoelmiddel om de effecten van hard water te minimaliseren.
De beste manier die ik heb gevonden om corrosie te verwijderen is om baking soda te gebruiken . Baking soda is niet zo schurend als een reinigingsmiddel en zal het glas niet krassen. Je hebt een kleine schrobborstel of heel fijn staalwol nodig. Bevochtig eerst de schrobborstel of staalwol met water.
Metalen kunnen gaan roesten als ze in contact komen met zuurstof of water . Dit is een natuurlijke chemische reactie en betekent niet dat uw apparaat defect is. Zout en zuur water kunnen het corrosieproces nog verder versnellen, waardoor uw bestek sneller roest.
Wat gebeurt er als je geen zout gebruikt? Zonder zout kan kalkaanslag ontstaan, wat de efficiëntie van de vaatwasser vermindert en onderdelen zoals sproeiarmen en filters kan verstoppen.
Voeg Finish Rinse Aid toe aan uw cyclus om ervoor te zorgen dat waterdruppels die zich op oppervlakken vormen, worden verspreid voordat ze kunnen verdampen en kalkresten achterlaten. Houd Finish Salt altijd in uw vaatwasser om water te verzachten en witte vlekken van kalkaanslag op uw glazen te voorkomen.
Kalkaanslag is meestal een van de redenen waarom uw vaat of glaswerk steeds met een witte waas eromheen komt. Dit gebeurt wanneer u in een gebied met hard water woont en het water niet goed genoeg is onthard en/of het apparaat niet is ontkalkt.
De boosdoener is waarschijnlijk hard water — een hoge concentratie calcium en magnesium in uw watervoorziening. Helaas kunnen zelfs de beste afwasmiddel en de langste wascyclus deze mineralen niet voorgoed verwijderen. Als u die witte film wilt voorkomen, hebt u een waterontharder nodig.
Begin met een steekproef om te bepalen of uw glazen beslagen zijn door etsen (wat niet kan worden opgelost) of door kalkaanslag die u kunt verwijderen. Week een kleine doek of theedoek in azijn en wrijf vervolgens een deel van het glas met de doek . Een glas dat melkachtig is door kalkaanslag zou helderder moeten worden met elke veeg.
Als glazen dof uit de vaatwasser komen, gebruik je te weinig zout. Hard water veroorzaakt kalkaanslag op je glazen waardoor deze dof uit de vaatwasser komen. In vaatwasser tabletten zit altijd een beetje zout om hard water tegen te gaan, maar soms is dit niet genoeg. Voeg in dat geval extra vaatwasser zout toe.
Glazen raken eerder gechipt of beschadigd als ze in het onderste rek worden geplaatst , dus we raden aan om ze in het bovenste rek te bewaren. Uw kommen, ovenschalen en andere soortgelijke items passen meestal in beide hoeken.
Als uw vaatwasser te veel zout gebruikt, komt dit meestal doordat het regenereerventiel defect is en u deze dus moet vervangen.
Hoe vaak je het zout moet bijvullen ligt aan het feit hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Bij dagelijks gebruik en zacht water hoef je het zout maar zo'n één keer per vijf á zes maanden bij te vullen. Kijk voor de zekerheid regelmatig in het zoutreservoir of er nog zout in zit.
Hoewel het niet meteen stopt, kan het laten draaien van uw vaatwasser zonder zout de effectiviteit en levensduur aanzienlijk verminderen vanwege kalkaanslag .
Bruine vlekken worden waarschijnlijk veroorzaakt door een hoog ijzergehalte in de watertoevoer . Om vlekken te verwijderen, gebruikt u affresh ® Vaatwasserreiniger in het afgedekte gedeelte van het afwasmiddelbakje en wast u de vaat opnieuw af (nadat voedselresten zijn verwijderd). Gebruik geen afwasmiddel. Volg een normale wascyclus met afwasmiddel.
Leg je bestek in een bak en vul de bak met een laag cola of citroensap.Laat een tijdje staan, ongeveer een half uur tot een uur, totdat je bestek er al een stuk glanzender uitziet. Door het zuur komt de aanslag namelijk makkelijker los waardoor je het bestek na het colabadje makkelijk oppoetst.
U kunt uw roestvrijstalen bestek gewoon onderdompelen in azijn en water . Dit huismiddeltje is vooral handig om roestvlekken, vingerafdrukken en kalkaanslag van bestek te verwijderen. Was en droog het bestek daarna grondig.
Breng wat schoonmaakazijn aan op een microvezeldoek of microvezelspons en breng dit aan op het glas.Na een korte inwerktijd kun je dit afspoelen met warm water. Het is ook mogelijk om een schoonmaakazijn te mengen met lauw water en het glas met een microvezeldoek met dit mengsel schoon te maken.
Citroensap en zuiveringszout
Deze combinatie is uitstekend voor het verwijderen van roestvlekken van metaal en glasoppervlakken. Meng gewoon gelijke delen citroensap en baking soda tot een pasta en breng de pasta vervolgens aan op de roestvlek. Laat het 15 minuten intrekken voordat u het afspoelt met warm water.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.