Roken, alcohol, koffie en sterk prikkelde stoffen, zoals bijvoorbeeld pepermunt, drop en chocolade prikkelen het slijmvlies in de keel. Dat kan de kriebel die je omschrijft veroorzaken. Dit betekent niet dat je allergisch hoeft te zijn, het is maar een zeer tijdelijke reactie van het slijmvlies.
Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne.
Omdat chocolade dik en plakkerig is als honing, kalmeert het de zenuwen en verzacht het snel een hoest. Chocolade is misschien wel het perfecte hoestmedicijn, omdat het naast de perfecte consistentie ook verbindingen bevat die andere gezondheidsvoordelen hebben.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Tekenen van een chocoladeallergie zijn onder meer directe symptomen na inname, zoals galbulten, jeuk, zwelling van de lippen, tong of keel, ademhalingsmoeilijkheden, buikpijn of misselijkheid. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie optreden die bekend staat als anafylaxie. Raadpleeg een zorgverlener voor diagnose.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen.Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Bovendien kan het vetgehalte in chocolade bijdragen aan een gevoel van dikte of een laagje in de keel . Voor sommige mensen kan een toename in slijmproductie een natuurlijke reactie zijn op bepaalde voedingsmiddelen, en chocolade is toevallig een van die triggers voor sommige mensen.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Als je verkouden bent, vind je het misschien wel leuk om je op te krullen in bed met een doos vol met je favoriete chocolaatjes of snoepjes. Maar zoete snacks als deze kunnen het juist moeilijker maken voor je lichaam om de infectie te bestrijden, waardoor de symptomen verergeren en je verkoudheid langer duurt .
Chocolade kan sommige mensen laten hoesten vanwege het theobrominegehalte, dat de nervus vagus kan stimuleren en een hoestreflex kan veroorzaken . Bovendien kunnen bepaalde personen allergisch of gevoelig zijn voor chocolade of de ingrediënten ervan, wat leidt tot hoesten of andere symptomen.
Hoesten na het eten komt voor wanneer er vloeistof of voedsel in de luchtpijp terecht is gekomen in plaats van de slokdarm. Normaal gesproken gaat slikken automatisch en zijn veel verschillende spieren zijn hierbij betrokken. Wanneer bijvoorbeeld de keelholte gevoelig is, wordt je bewuster van slikken.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel. Neem bij heftige pijn een pijnstiller. Bij voorkeur paracetamol, dit helpt ook tegen de pijn in de keel.
Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal.
Een dun laagje chocola blijft plakken in je keel en dat verzacht. Je wordt niet beter van chocola, maar het helpt wel tegen hoesten. De onderzoekers waarschuwen wel dat er andere bezwaren kleven aan chocola. Het is natuurlijk helemaal niet gezond om iedere dag een reep te eten.
Pollen Voedselallergie Syndroom . Als u last heeft van hooikoorts en u een jeukende mond of schorre keel ervaart na het eten van bepaalde rauwe vruchten of groenten, en sommige noten, dan heeft u mogelijk symptomen van Pollen Voedselallergie Syndroom, ook wel Oraal Allergie Syndroom genoemd.
Chocolade werkt hoestremmend omdat het plakkeriger is dan het standaard hoestflesje uit de apotheek, hierdoor vormt het een soort beschermlaagje in je keel dat de zenuwuiteinden tegen vervelende hoestprikkels beschermt.
Als het lichaam allergisch is voor cacao, zal het immuunsysteem reageren wanneer het het lichaam binnenkomt. Deze reactie kan symptomen veroorzaken zoals: galbulten . moeite met ademhalen .
Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine. Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie.