Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle zeggen dat de kans op een dochter of zoon erfelijk is bepaald. Door honderden familiestambomen te bestuderen kwamen zij tot deze conclusie. Als een man namelijk meer zonen dan dochters heeft gekregen, is de kans groter dat zijn zonen ook meer jongens krijgen.
Uit de structuurtellingen van het CBS blijkt echter dat bij een gezin met 0, 1, of 2 jongens en geen meisjes de kans op een volgend meisje 48,0%, 47,3% en 46,2% is. Een vrouw met twee zoons heeft dus 54% kans op weer een zoon en 46% kans op een dochter. Omgekeerd geldt dit ook voor moeders met veel dochters.
Statistiek wijst uit dat de kans op een jongen of een meisje vrijwel gelijk is en er is geen medisch bewijs dat suggereert dat we hier invloed op hebben. Misschien heb je echter over de 'Shettles-methode' gehoord. In de jaren '70 ontdekte dr. Shettles dat er een verschil was tussen vrouwelijke en mannelijke zaadcellen.
Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger worden, hebben 51 procent kans op een jongen, vrouwen die IVF gebruiken 53 tot 56 procent. Stellen die gebruik maken van ICSI hebben weer een grotere kans op een meisje: 51 procent.
Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter. Heeft je man dus alleen maar zussen? Dan is de kans wat groter dat jullie een dochter krijgen!
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Zo zou een vrouw die zwanger wil worden van een jongetje veel zout binnen moeten krijgen, extra veel (rood) vlees eten en in de avond seks moeten hebben. Om een meisje te krijgen zou je juist overdag seks moeten hebben, zout moeten schrappen, caloriearm eten en veel fruit en melk binnenkrijgen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
Wordt het een jongen of een meisje? Het is de vraag die altijd wel wordt gesteld als je zwanger bent. Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent.
Als je graag een meisje wilt, dan zou je juist vóór de eisprong moeten vrijen. Meisjeszaadcellen leven namelijk langer, maar zwemmen korter. Als je dan vóór de eisprong vrijt, is de kans groter dat op het moment van de eisprong meisjeszaadcellen over zijn gebleven om de eicel te bevruchten.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
De eicel en de zaadcel kunnen bij elkaar komen als een man en een vrouw met elkaar vrijen. Als twee mensen van elkaar houden en graag een kindje willen, gaan ze met elkaar vrijen.
De vrouw is het meest vruchtbaar rond 2 à 3 dagen vóór de ovulatie. De kans op bevruchting is het grootst als jullie dan een aantal keer vrijen. Zowel de vruchtbaarheid van de vrouw als van de man is van invloed.
Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee in het paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.