Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
Wat kan ik hieraan doen? De stof is in het begin nog vrij stijf. Door het dekbed simpelweg te gebruiken wordt de stof soepeler en zachter, hierdoor wordt het geluid minder of verdwijnt het zelfs helemaal. Volgens Ducky Dons kraakt het Ducky Dons Taurus dekbed het minst.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Bamboe verkoelt bij hitte en verwarmt bij koude. Het neemt 3 to 4 x meer vocht op dan katoen en is anti bacterieel en anti statisch. Bamboe dekbedden zijn anti allergisch, helpen tegen nachtzweten en het is anti bacterieel. Dat betekent weinig geurtjes van o.a. transpiratie.
Een donzen dekbed kan platter worden naarmate het gebruikt wordt. Donzen dekbedden zijn gemakkelijk op te schudden om het volume terug te krijgen. Het opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. Dit heeft als reden dat het dons dan beter in de vakken blijft zitten.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als je een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Bed luchten
Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen. Het matras en de onderkant van het dekbed, die het meest in contact komen met het lichaam, kunnen zo drogen.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
De Consumentenbond test donzen en synthetische dekbedden op onder meer warmte-isolatie, vochtdoorlatendheid en hoe goed je ze kunt wassen en drogen. Er zijn in totaal zestien dekbedden getest die in de winkels verkrijgbaar zijn. Bij de acht geteste donzen dekbedden komt een dekbed van Yumeko als Beste uit de Test.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
Stalen constructie onder de lattenbodem
Onder de lattenbodem van het houten bed brengen we een stalen constructie aan. Het staal kraakt uiteraard niet en zorgt er in plaats daarvan voor dat het bed op een zeer stevige wijze in elkaar komt te zitten. De lattenbodem en de rest van het hout rusten op het staal.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Als vulling is katoen geschikt voor mensen die het snel warm hebben en van een 'stevig' dekbed houden. Een katoenen dekbed is goed wasbaar, de droogtijd is wat langer. Ook voor mensen die last hebben van transpireren is katoen geschikt aangezien het zeer veel vocht op kan nemen en niet broeierig aanvoelt.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.