Hanen kraaien om hun territorium af te bakenen en andere hanen duidelijk te maken dat ze van hun hennen moeten wegblijven. De sterkste exemplaren - die met de grootste keel - hebben waarschijnlijk altijd al een beter beschermd gehoor gehad. De sterkste exemplaren geraken ook het makkelijkst aan een partner.
Hoe vaker de haan kraait, hoe gezonder hij is, hoe meer hij zin heeft om te paren. In de voortplantingsperiode kraaien ze vooral 's ochtends en de dominante mannetjes, de echte baasjes dus, zijn vaak seksueel actiever dan andere.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Om hanen minder hard te laten kraaien, is er een anti-kraaiband op de markt. Een dergelijke no-crow rooster collar is voor $23 te koop bij amazon.com. De band wordt aangebracht om de nek en voorkomt dat de haan door het krachtig uitblazen van lucht een luid gekraai kan laten horen.
Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken. Van geluid, een bewegend object, van licht. Hij geeft daarmee een signaal af naar zijn harem kippen.
Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been.
Uit onderzoek blijkt dat gemiddelde haan 120 decibel produceert (vergelijkbaar met een kettingzaag). Meer dan 140 dB is haalbaar. Een aantal hanen wordt s' nachts netjes opgehokt en mag er 's morgens op een fatsoenlijke tijd weer uit. Dat is prettig voor de buren.
Nooit vechten met de haan (herinner het feit dat je hem daarmee bevestigt in zijn idee dat jij een concurrent/ bedreiging bent), een haan is over het algemeen niet heel gevaarlijk, ja hij kan wat schade aanrichten maar het gaat niet om gevechten om leven en dood (zouden wij dan nog het gevecht aan gaan? -> kijk naar ...
Een haan zorgt als een echte heer voor zijn dames maar kan ook behoorlijk agressief zijn. Hij kan je zelfs aanvallen.
Hoe voorkom je nu dat je haan 's ochtends vroeg al je buren wakker kraait? Zorg dat kippen en hanen 's nachts altijd tussen 22.00 uur en 08.00 uur zijn opgesloten in een geluidisolerend nachthok, zonder daglicht.
Bij vrijlopende kippen neemt de haan een waakzame rol op zich en waarschuwt voor roofvogels en andere gevaren. In tegenstelling tot hennen, die vluchten of zich stil houden bij gevaar, maakt de haan zich groot en verdedigt de kippen ook tegen veel grotere vijanden. Sommige hanen vallen ook mensen aan.
De uitdrukking 'daar kraait geen haan naar' gebruiken we om aan te geven dat niemand enige aandacht zal schenken aan een bepaalde gebeurtenis.
De shamo kraait luid maar laag en dat hindert niet zo fel en hoor je niet zo ver. De zijdehoen ligt ertussenin. Het hangt echt af van ras tot ras en als ik mag zeggen welke het minst irritant kraait zeg ik shamo. Kleine haantjes kraaien vaak heel schel en hoog waardoor ze snel op je zenuwen werken.
Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.
Tien tot dertien jaar moet voor de meeste rassen wel haalbaar zijn. De leghennen, dus hennen die gefokt zijn op een hoge eierproductie, lijken minder oud te worden. De meeste inzendingen zijn hennen die 1-18 jaar oud zijn (geworden), maar er zijn ook 8 hanen 'ingezonden', met een leeftijd van 4-12 jaar.
Wil je de boventallige haantjes niet zelf slachten, dan kun je ze natuurlijk ook tegen betaling ter slacht aanbieden bij een poelier, waarna je ze schoongemaakt weer kunt ophalen.
Normaal gesproken doet hij niks en verdedigt hij ook niet, tenzij je aan zijn vrouwtjes komt. Dan komt hij keihard aangerend. Dus de enige oplossing is om de haan zijn gang te laten gaan en zoveel mogelijk met rust laten. Als jij hem niet bedreigd zal hij ook niet aanvallen.
Zolang dit niet gepaard gaat met een fysieke aanval is dit geen probleem. Maar het kan gebeuren dat de haan de aanval inzet. Als deze krachtmetingen zich blijven voordoen, dan kan de haan ervan overtuigd raken dat u – en alle andere mensen – een bedreiging vormt. Het dier zal er alles aan doen om u te verjagen.
Re: kun je een haan tam maken? Een haan MOET tam zijn, maar jij als baas MOET de haan respecteren als baas in zijn kiekenkot. dwz: als jij op zijn terrein komt, moet je hem als baas eerst begroeten, en dan pas zijn hennen. Dus hij moet eerst de aandacht krijgen en daarna pas zijn hennen.
Als je hem eenmaal zo ver hebt dat hij aanvalt kan je hem opruimen. Je moet altijd respect tonen voor je hanen. Je moet toelaten dat hij de baas is. Altijd hem eerst iets geven.
Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz. Het Duitse Dierweten- schappelijk Instituut in Mariensee vond een toonhoogte die veel hoger lag, namelijk rond 1700 Hz.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.
Het is een feit dat het gekraai van een haan tot overlast kan zorgen. Daarom zijn er wettelijke regels vastgesteld. Wanneer het hanengekraai de vastgestelde norm van 70dB overschrijdt wordt het hanengekraai als overlast gezien. Hanengekraai wordt ook anders ervaren dan het geluid van een blaffende hond.
Ten eerste kun je er “je klok op gelijk zetten”. Ten tweede kan de overlast opvallend genoeg eenvoudig beperkt worden. Met behulp van afgesloten kooien kan namelijk al veel (maar zeker niet alle) overlast worden voorkomen. Hierna zal eerst de juridische hoofdregel rond hinder van buurtgenoten worden besproken.
Bevruchten. En ja, als je kuikens wilt, ontkom je niet aan een haan. Soms waakt hij zelf ook mee over de kuikens. Tenzij je ergens bevruchte eieren vandaan haalt, maar dat is een ander verhaal.