Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Waarom moet rijst rusten? Zodra het deksel op de pan gaat, is het zaak de korrels te laten rusten. Als je tussentijds gaat roeren, komt het zetmeel los waardoor de rijst zompig wordt en slof kan gaan smaken.
Laten weken
De tweede bereidingswijze, één kopje rijst laten uitkoken in vijf kopjes water, halveerde al meteen het arseengehalte. De derde methode bleek uiteindelijk de beste: laat de rijst eerst een nacht weken in water. Op die manier verminder je het arseengehalte in de rijst met 80 procent.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Dit komt omdat de rijst bij aankoop niet altijd schoon was. Er kon nog wel eens viezigheid zoals zand of een steentjes tussen zitten. Door de productieprocessen van tegenwoordig is de rijst al verwerkt en voorbehandeld waardoor het wassen om die reden niet meer nodig is.
Gelukkig is dit probleem het makkelijkst op te lossen: voeg extra water toe, ongeveer een half glas en dan snel het deksel terug op de pan. Zet de pan op je kleinste pit en draai die op de laagste stand – of nog beter: gebruik een vlamverdeler. Zo heeft de rijst genoeg tijd om het water op te nemen.
Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden.
Wat te doen met te natte rijst? Te veel vocht Is de rijst al gaar, maar is er nog vocht over? Geen paniek, giet de rijst dan gewoon af, zoals je dat met pasta ook zou doen. Draai het vuur uit, doe de rijst terug in de pan met het deksel erop en laat hem nog een paar minuten staan.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Voor 3 personen kun je dus uitgaan van 225 gram rijst en voor 4 personen gebruik je een pak van 300 gram. Het is wel afhankelijk van het soort gerecht. Is het onderdeel van het hoofdgerecht, zoals in een nasi of andere fried rice? Dan kun je soms ook 100 gram p.p. gebruiken!
Per persoon krijgt u ongeveer 250 gram.
Zodra het deksel op de pan gaat, is het zaak de korrels te laten rusten. Als je tussentijds gaat roeren, komt het zetmeel los waardoor de rijst zompig wordt en slof kan gaan smaken.
Zout is niet nodig als je rijst kookt, als vinden sommige koks dat het wel toegevoegd moet worden. Behalve als je er belachelijk veel zout in doet, zal het de kooktemperatuur of tijd niet beïnvloeden, maar het versterkt de smaak van de rijst.
Arseen komt voornamelijk in voedsel terecht door milieuvervuiling. Dit is niet te voorkomen. Planten zoals rijst nemen arseen op uit de bodem en het water. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Dat betekent: als je een kopje rijst wilt koken, gebruik je twee kopjes water om die hoeveelheid rijst in te koken. Of: als je bijvoorbeeld 200 gram rijst wil koken, gebruik je 400 ml water. De verhouding is dus altijd 1:2. Als je deze verhouding aanhoudt, kookt de rijst fluffy droog en hoef je 'm niet af te gieten.
Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
Spoel de rijst met koud water en schep met je handen om. Blijf dit herhalen totdat het water niet meer troebel ziet. Ongeveer 4-5 keer spoelen is vaak voldoende.