Een buggy lijkt op een wandelwagen, maar is kleiner en lichter. Je kan deze kinderwagen opvouwen tot een compact pakketje en is daarom handig voor op reis. De wagen is vooral geschikt voor kleine wandelingen, omdat hij weinig ondersteuning biedt aan je kindje.
Een buggy biedt weinig steun voor baby's, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten: ergens tussen de zes en negen maanden. Je kunt een buggy gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar is.
In tegenstelling tot een wandelwagen biedt een buggy weinig ondersteuning aan de rug van je baby en is daarom belastender voor zijn botten. De vering is niet heel goed, waardoor een buggy geen ideaal vervoersmiddel is voor lange ritten.
Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een stevige vering voor- en/of achteraan. Het grote voordeel van een plooibuggy, of simpelweg buggy, is zijn grote manoeuvreerbaarheid. Buggy's wegen tussen 5 en 9,5 kg en zijn over het algemeen veel lichter dan wandelwagens.
Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. De buggy kan je gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar is.
Welke buggy kan helemaal plat? Buggy's die een volledig vlakke ligstand hebben, zijn onder andere de Hauck Citi Neo II en de Chicco Trolley Me. De ligstand van deze buggy's is helemaal horizontaal, waardoor je kindje recht kan liggen.
Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft. Ben je van plan om de wandelwagen vooral in de stad te gebruiken en voor korte stukjes, dan kun je kiezen voor een ander model dan wanneer je er lange wandelingen mee wil maken in het bos.
Zit je baby in een Maxi-Cosi of vergelijkbaar autostoeltje, dan is hier geen ruimte voor. Het advies is dan ook om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het stoeltje te laten zitten.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Een paraplu buggy is een kleine, lichte en compacte buggy uit één stuk. Je kunt de buggy, net als een paraplu, gemakkelijk in een handomdraai dichtklappen. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag je enkel paraplu buggy's meenemen tot aan de gate.
Joolz Aer
Om die reden is de Joolz buggy door ons als beste getest en bekroond tot de beste buggy van 2022! Met 6 kg is de Aer de lichtste buggy uit deze top 10, dus zelfs nog lichter dan de Babyzen Yoyo. Hij klapt weliswaar iets minder compact in dan die buggy, maar dit gaat wel vele malen makkelijker.
Maxi Cosi Gia buggy
In 2021 uitgeroepen tot de beste buggy door de Consumentenbond in de beste buggy test aankoop. deze buggy rijdt super soepel over vrijwel alle soorten ondergrond, zelfs door zand en over grind of in het bos. Een ideale buggy dus voor als je er vaak op uit gaat!
Goodbaby Pockit Buggy
De Goodbaby Pocket Buggy is op dit moment de kleinste opvouwbare buggy ter wereld en de lichtste buggy ter wereld. De buggy meet slechts 30x18x35 en weegt maar 4,3 kilo. Deze buggy komt met een handige buggy beschermhoes (los bijkopen) en kan je als draagtas meenemen. Zelfs als handbagage.
Het meest gangbare maximale draaggewicht van een buggy is 15 kg. Toch is er zeker genoeg aanbod wanneer je specifiek op zoek bent naar een buggy tot 20 kg. Een buggy tot 20 kilo draagvermogen vind je bij de bekende merken zoals Chicco, Easywalker, Maxi-Cosi, Joie, Mountain Buggy, Lascal en Hamilton.
Onder de rubriek “kinderwagen tot welke leeftijd” raadt Kind en Gezin aan om de kinderwagen te gebruiken vanaf de geboorte tot het kindje ongeveer zes maanden oud is. Tot deze leeftijd heeft je kind nu eenmaal nood aan extra steun en moet het kunnen neerliggen.