Maar koolzaad heeft meer positieve eigenschappen: Kaarsen van koolzaadwas branden schoon; de enige roet die vrijkomt is afkomstig van de katoenen lont. Koolzaadwas is een natuurproduct en dus helemaal biologisch afbreekbaar (handig als er een restje achterblijft)
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Koolzaadwas is een milieuvriendelijke en vegan oplossing voor de standaard theelichtjes of bijenwaskaarsjes. Deze GMO vrije Koolzaadwas wordt gemaakt van Europese koolzaadolie. Lekker dichtbij dus en daardoor milieuvriendelijker dan Amerikaanse sojawas. Gebruik je liever geen dierlijke producten?
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Bovendien kan het leiden tot bepaalde allergieën, astma en kanker. Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Zet kaars op een brandbestendige ondergrond, bijv. de deksel. Brandt deze kaars de eerste keer minimaal 1,5 uur. Brand de kaars niet langer dan 4 uur per keer. Hou de lont in het midden van de kaars.
Deze koolzaadwas (Pillar Blend) bestaat uit kleine ronde crèmekleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan vlokken. De koolzaadwas heeft een laag smeltpunt van ongeveer 46 graden Celsius en is daarom eventueel ook geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Ronde lont speciaal geschikt voor bijenwas en koolzaadwas. De lont is geschikt voor kaarsen/potjes met een doorsnee tot max. 7 cm.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Koolzaadwas wordt gemaakt van koolzaadolie. Door uit de olie het vocht te halen en het laten verharden is er een was ontstaan. Het mooie hiervan is dat het milieu minder belast wordt, het biologisch afbreekbaar en ook volledig plantaardig is.
Krimp is natuurlijk proces tijdens afkoeling. Paraffine zet uit bij warmte en krimpt bij stolling. Dit is normaal en onontkoombaar. Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars.
Pak genoeg wax voor je glaasje en smelt dit au bain-marie. Hoeveel wax je nodig hebt? Dat is een kwestie van een beetje experimenteren. Voor de grote vierkante kaars op mijn foto's heb ik bijvoorbeeld ongeveer 200 gram gebruikt.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Deze wassoort is de Pillar blend, uitstekend voor vrijstaande kaarsen en melts. Een 100% sojawas is een utopie, waarom? Omdat de kaars dan niet zal branden, daarom is er een klein beetje palmwas toegevoegd, wel van 100% gecertificeerde en duurzame bronnen om de brand- cq smeltbaarheid te bevorderen.
Kleurstof speciaal voor het kleuren van kaarsen-wax en wax-melts. Deze kleurstof is geschikt voor zowel paraffine als plantaardige kaarsen was. Deze kleurstof is geschikt voor kleur dompeking als voor door en door kleuren.
Helaas kleven er best wat nadelen aan waxinelichtjes. Het kaarsvet is een bijproduct van petroleum en zorgt voor giftige stoffen in huis. Dat is schadelijk voor het milieu en uzelf. Daarnaast moet de huiskamer vaker worden gewit, gaan ze maar kort mee en is er uiteraard brandgevaar.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Ventileer je huis goed. Luchtverfrissers zorgen niet voor gezonde lucht, maar bij normaal gebruik en een goede ventilatie zijn de parfums in luchtverfrissers ook niet schadelijk voor je gezondheid. Hoge concentraties oplosmiddelen in huis zijn slecht voor je gezondheid.