Zure oprispingen ontstaan als overtollig maagzuur uit de maag omhoog komt en in je slokdarm belandt. Zure oprispingen kunnen opspelen als de sluitspier tussen je maag en slokdarm verslapt is of als de maag teveel maagzuur produceert en niet genoeg beschermend slijmvlies heeft.
In het middenrif zit een kleine opening, waardoor de slokdarm naar de maag loopt. Als deze opening in het middenrif te wijd is, kan de bovenkant van de maag een beetje boven het middenrif gaan uitsteken. We noemen dit een 'breukje in het middenrif'. Er stroomt dan makkelijker zure maaginhoud terug in de slokdarm.
Er zijn verschillende oorzaken voor het vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm. De meest voorkomende zijn: Overgewicht: hierdoor is de druk in de buik groter dan normaal. Het zuur stroomt dan makkelijk terug naar de slokdarm.
Er doen verschillende huismiddeltjes de ronde die zouden helpen bij brandend maagzuur. Bij sommige mensen zou melk (al dan niet met anijs) of cola verlichting brengen. Verder worden rauwe aardappelsap, een slokje azijn, gezuiverd krijt, ananas (vers, niet uit blik), rauwe havermoutvlokken, en verse basilicum genoemd.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Nee hoor, zegt Bredenoord: 'De klachten ontstaan bij de meeste mensen omdat de druk in de buik toeneemt, waardoor de bovenkant van de maag een beetje boven het middenrif uitsteekt.
denatureert eiwit en nucleïnezuren; zet pepsinogeen om in pepsine, een enzym dat optimaal bij lage pH werkt en eiwitketens afbreekt tot korte ketens of zelfs losse aminozuren; vernietigt bacteriën.
Als je in bed ligt, kan het verhogen van je hoofd en schouders, met enkele centimeters, voorkomen dat het zuur naar je borst of keel stijgt en klachten veroorzaakt. Een wigvormig kussen of een paar klossen onder je bed die je hele bovenlichaam verheffen, kunnen wonderen doen als je probeert te slapen met reflux.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Wat kun je zelf doen aan refluxklachten? Voorkom drukverhoging in de buik. Zorg voor een zachte ontlasting, dan hoef je minder te persen: drink twee liter vocht per dag, eet vezelrijk (groente, fruit en volkorenproducten) en beweeg voldoende. Probeer af te vallen als je te zwaar bent.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De arts plaats een dun slangetje (katheter) via je neus in je slokdarm. Aan het uiteinde van het slangetje zit een meetpunt dat de zuurgraad meet. Dit meetpunt wordt verbonden met een kastje dat de metingen registreert. De arts plaats het meetpunt ongeveer vijf centimeter boven de maagingang.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk dat je elke twee uur twee plakjes komkommer neemt. Dit zal helpen om de klachten te verminderen en te laten verdwijnen, geeft onderstaande website aan.
Je leest wel eens dat water drinken tijdens het eten ongezond is omdat het water je maagsappen verdunt en dat daardoor het eten moeilijker verteerbaar wordt. Dit klopt niet. In je maag wordt het voedsel dat je eet goed gekneed en vermengd met maagsappen. Die maagsappen zijn vooral heel zuur.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
In de aanbevolen dosering wordt Rennie over het algemeen goed verdragen. Zelden komen bijwerkingen voor zoals misselijkheid, braken diarree of juist verstopping. Langdurig gebruik van Rennie in hoge dosering kan leiden tot een verhoogd calcium- of magnesiumgehalte in het bloed.
Blijven de klachten met de maagzuur-binder? Neem dan zo nodig af en toe een maagzuur-remmer, zoals famotidine. Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol.