Een diepe navel kan door die 'voetbal' in je buik naar buiten worden gedrukt. Dit zorgt voor een knopje op je buik. Meestal is dit niet erg. Wel kan je navel door het uitrekken van de huid geïrriteerd raken.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Een zwangerschap vergroot je risico op een navelbreuk door de hoge toename van intra-abdominale druk. Dit betekent druk in de buikwand. En dat is ook meteen de oorzaak van een navelbreuk: te veel intra-abdominale druk.
WAT ZIJN DE KLACHTEN BIJ EEN NAVELBREUK? verdwijnt wanneer het vetweefsel terug in de buik wordt gebracht of 'gereponeerd'. kan de darm niet terug in de buikholte worden gebracht. De pijn blijft bestaan en kan gepaard gaan met zwelling, misselijkheid en braken.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
De zwakke plek of opening in de buikwand kan aangeboren zijn. Deze kan op zuigelingenleeftijd nog spontaan herstellen tot de leeftijd van 5 jaar. Als de zwelling blijft bestaan na het 12e jaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Vermijd high impact-oefeningen
De bekkenbodem draagt alle organen in je buikholte, waaronder de baarmoeder die steeds zwaarder wordt. Door dit gewicht staan je bekkenbodemspieren al permanent onder behoorlijke druk. Als je gaat rennen en springen ga je deze druk onnodig opvoeren en kun je nare klachten krijgen.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
LEER JE BABY KENNEN
Normaliter voelen zwangeren hun baby vanaf 18 weken bewegen. Vanaf 24 weken moet je je baby elke dag voelen. Tijdens de zwangerschapscontroles houdt de verloskundige de groei en de conditie van je baby in de gaten, maar jij als moeder kent je baby het beste voordat hij geboren is.
Een pretecho kun je al laten maken vanaf 13 weken. Het kan zijn dat dit nog te vroeg is om het geslacht van je baby te kunnen bepalen. Het geslacht kan het beste bepaald worden rond de 16 weken. De betrouwbaarheid van een pretecho omhoog naarmate je meer weken zwanger bent.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Zet de knieholtes tegen de rand van de stoel. Hou de rug recht en buig vanuit de heupen naar voren (tuimelaar). Pak de armleuningen vast en ga zachtjes zitten. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.
Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.