Nectar. In die zin maakt het dus niet uit of je een vlinderstruik, distel, pinksterbloem of ijzerhard in je tuin hebt staan. Deze planten bevatten allemaal nectar en allemaal worden ze bezocht door vlinders en andere insecten. Ook de kleur maakt niet uit.
Ook de vlinderstruik lokt vlinders, nachtvlinders en hommels weg van andere planten. De vlinderstruik (Buddleja davidii) levert veel suikerrijke nectar. Die is aantrekkelijk voor vlinders, maar daarom niet noodzakelijk ook beter voor ze.
De vlinderstruik biedt geen voedsel voor de rupsen van de vlindersoorten, met uitzondering van het boomblauwtje (Celastrina argiolus).
De vlinderstruik vindt het fijn om in de volle zon te staan. Net als vlinders houdt deze struik van warmte.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven. Wanneer uitgebloeide bloemen weggenomen worden kunnen er na 3-4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn waardoor de plant extra lang sierlijk blijft.
Welke bodembedekker past er onder een vlinderstruik? Zelf zouden we kiezen voor een sterke vaste plant, zoals bijvoorbeeld de wintergroene Pachysandra terminalis of Vinca minor, die ook standhouden wanneer de Buddleja (vlinderstruik) vol in blad staat.
Vlinderstruiken (Buddleja davidii) zijn mooie struiken die veel bloemen produceren. De vlinderstruik doet wat hij zegt, hij is namelijk zeer aantrekkelijk voor vlinders, die genieten van de nectar die de vlinderstruik voortbrengt. Vlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen.
Ze kunnen zowel in volle grond als in potten worden gekweekt. De zoetgeurende bloemaren lokken vooral vlinders zoals het koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta, maar trekt ook andere insecten zoals bijen aan.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
De kleine vos was met 127 exemplaren verreweg de talrijkste vlinder. Atalanta staat met 80 vlinders op plek 2 en het klein koolwitje en de dagpauwoog volgen met iets meer dan 50 vlinders.
Doordat de vlinderstruik veel insecten aantrekt als nectarbron wordt de aanwezigheid van deze invasieve uitheemse plant vaak als een ecologische meerwaarde beschouwd in de stedelijke omgeving.
Niet giftige planten, bomen en bloemen
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Plant de vlinderstruik stekken
Maak met een stokje of een potlood gaten langs de randen en steek hier de stekken in. Geef water en zet de pot op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Zodra de stekken beginnen te groeien, zijn ze geworteld en kun je ze in losse potjes zetten.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
De vlinderstruik is geen inheemse plant. Om verspreiding van de zaden te voorkomen, kun je het beste direct na de bloei de bloemen eruit knippen.Bovendien komt de plant zo opnieuw in bloei.
Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken.Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
Alle vlinderstruiken uit ons assortiment bloeien op eenjarig hout. Praktisch gezien houdt dat in dat hij van juli tot oktober bloeit op de takken die enkele maanden daarvoor ontstaan zijn. Regelmatig snoeien zorgt er dus voor dat er ieder jaar aanwas van nieuwe bloeiende takken is.
Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen
Vlinderstruiken staan bekend om hun snelle groei. Evenzo snel schieten de stekken wortel tijdens de opkweek. Als u de struiken naar soort wilt vermenigvuldigen, is er geen andere manier dan vegetatieve vermeerdering.
Dit zal de groei van bloemen alleen maar bevorderen. Het is ook mogelijk om de Vlinderstuik tot zo'n 20 cm boven de grond terug te snoeien op jaarlijkse basis. Zo ben je altijd verzekerd van nieuwe uitgroei, mét bloemen. Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Tweekleurige en driekleurige vlinderstruik- bloemen verkleuren overigens altijd wat, naarmate ze ouder worden. Door de struik eens drastisch terug te knippen in april tot op 30 a 60 cm hoogte zal de struik beter gaan bloeien en waarschijnlijk zal de oorspronkelijke bloemkleur terug keren.