Onvoldoende water Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Gele vlekken of gele randen op je bladeren: te veel water
Haal de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond een stuk natter dan je denkt. De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig.
Gele vlekken die in het midden van het blad verschijnen of aan de randen, hebben meestal te maken met te veel water. Vooral bij tropische planten met grote, buigzame bladeren zie je dit soort schade als de wortels te langdurig nat blijven.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Als een blad echt te veel licht krijgt, vormen zich vrije radicalen.Dat zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten.De cellen sterven dan af. Vooral de top van het gewas kan daar last van krijgen en ook hier is de oplossing: het licht beter verdelen.
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat jouw plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, kunnen Calathea's ook bruine bladeren krijgen. Dan is er vaak sprake van wortelrot óf een te droge lucht.
Krijgt je Yucca plant gele bladeren dan is te veel water waarschijnlijk de oorzaak. Bij een Yucca met geel blad is de potgrond te nat, laat de grond eerst helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Soms kan het voorkomen dat de grond juist te droog is en daardoor wordt je Yucca geel.
Zelf plantenvoeding maken: bananenschil
Snijd bananenschillen fijn en leg ze op de bodem van plantgaten. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af. Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water.
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad. Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem.
Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.
Hoe gebruiken planten licht? Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'.
Het verkleuren van bladeren
Wat je dan ziet, wordt bepaald door andere pigmenten. Meestal kleuren bladeren eerst oranje of geel, wat komt door de stofjes caroteen en xantofyl, onder meer bekend van de wortel en eierdooier. Ze zitten het hele jaar in het blad, maar zodra chlorofyl afbreekt, krijgen zij de overhand.
Hiervoor kan je de plant gerust in de pot laten zitten. Wanneer je merkt dat de grond al te lang vochtig is, kan je een tampon een heel stuk in de aarde duwen. Met een handomdraai heeft 'ie al het overtollige water opgezogen en kan je hem weer uit de pot halen.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood. Insecten zullen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met schoonmaakazijn.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Je kunt de plant het beste behandelen met natuurlijke schimmelwerende producten. Dit kunnen bijvoorbeeld kaneel, zuiveringszout of appelazijn zijn. Deze producten voorkomen schimmelgroei op je plant, maar zullen je plant niet aantasten.
Om gezonde planten te telen met een normale plantvorm is zowel rood als blauw licht nodig. Rood licht is belangrijk omdat het zeer effectief is in de fotosynthese. Er zijn veel studies die aantonen dat het toevoegen van blauw licht aan een rood licht spectrum leidt tot een verbetering van de groei.