Door de verwarming van water zijn bijvoorbeeld veel opgeloste gassen uit het water verdwenen.Hoe minder gassen in het water, hoe makkelijker het water bevriest. Ook bevriest koud water langzamer, doordat er al snel een ijsvliesje ontstaat aan de buitenkant.
Het koude water moet eerst opwarmen voordat het even warm is als het water dat uit je warme kraan komt. Dat kost tijd, en dus is koud water aan de kook brengen niet sneller. Koud water kan het warme water niet inhalen.
In warm water zijn die langer en nemen ze meer plek in. Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, bevriest een hoeveelheid heet water sneller dan een gelijke hoeveelheid koud water. Aanvankelijk werd lacherig gereageerd op hun bevindingen, maar het bleek te kloppen. Ook Descartes en Aristoteles hadden overigens eerder al gelijkaardige vaststellingen gedaan.
Het Mpemba-effect is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Het onderzoek naar het effect is echter niet eenduidig en zijn er wetenschappers die in twijfel trekken of het effect werkelijk bestaat.
Bovenop de berg. Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!
Warm water is lichter dan koud water. Daarom drijft warm water op koud water. Het warme water wil naar boven, terwijl het koude water naar beneden zakt.
“Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk. Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
De snelheid van afkoelen is dan een constante maal het temperatuursverschil met de omgeving. Noem je de temperatuur T en de tijd t dan betekent dit: Δ T Δ t = c ⋅ ( T - T omg ) .
Wanneer we het water vervolgens opwarmen, bewegen de moleculen verder uit elkaar en worden de verbindingen tussen die moleculen ook uitgerekt. Daarop neemt de druk op de covalente verbindingen af. Zij worden wat minder uitgerekt en geven energie af. En wanneer die energie afgeven is dat vergelijkbaar met afkoeling.
Hoe droger de lucht , hoe beter het water verdampt. Bij hogere temperatuur is er ook meer energie beschikbaar om de verdampingsenergie te leveren, mede daarom gaat dat bij hogere temperaturen sneller. Dit zijn de twee hoofdredenen.
Als een vloeistof verdampt is daar energie (warmte) voor nodig. En als die warmte niet geleverd wordt door een externe warmtebron (bv gasvlam) dan wordt de benodigde energie onttrokken aan de vloeistof zelf en de directe omgeving van de vloeistof. Daardoor daalt de temperatuur van de vloeistof.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid. De metalen lossen ook in koud water op, maar dit gebeurt alleen als het water enkele dagen stil heeft gestaan.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water (GÉÉN ZOUT). Hierdoor duurt het langer voordat het water bevriest.
Bij het absolute nulpunt zijn alle stoffen vast. Voor elke stof kun je het vriespunt en kookpunt opzoeken. Toegevoegd na 23 uur: Ik word terecht gecorrigeerd dat helium zelfs rond het absolute nulpunt bij een normale druk nog vloeibaar is.
Maar het kan ook zonder overkoken, zeer eenvoudig! Leg een houten lepel of spatel over de pan heen als het water kookt en je zult zien dat het niet overkookt. De reden dat het water niet meer overkookt is dat de belletjes barsten waar ze het hout van de lepel raken doordat het hout de wand van de belletjes breekt.
Het kan gebeuren dat water niet direct gaat koken als het “kookpunt” van 100 graden Celsius is bereikt. Als het dan uiteindelijk wel gaat koken, is dat een vrij heftig proces, waarbij het snel kan overkoken.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
Wanneer een fles water afkoelt, worden de watermoleculen daarbinnen trager. Onder 0°C is een ijskristal thermodynamisch gesproken de meest stabiele configuratie van moleculen. Om die toestand te bereiken moeten de moleculen bewegen en zich aan elkaar verbinden in het juiste patroon voor ijs.