Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Opdat je hamster zich niet verveelt en niet te dik wordt, rust je de kooi het best uit met enkele toffe speeltjes. Heel wat speelgoed voor knaagdieren vind je in je lokale dierenspeciaalzaak. Andere keren heb je het nodige gewoon reeds in huis, al weet je het zelf nog niet.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !
Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z'n hok met zachte bodembedekking! Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt. Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten. Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten.
Als ze iets lekkers willen gaan ze aan de tralies knagen. Kun je tralieknagen afleren? Nee, echt afleren is volgens mij nog niemand gelukt, maar je kunt je ongenoegen zeker uiten in de vorm van een blaasje, zodra je hamster gaat tralieknagen blaas je zachtjes tegen zijn neusje aan dan stopt hij ermee…
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Alert (geïnteresseerd) Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Hamsters met gepigmenteerde ogen zien een wazige wereld met slechts vage kleuren variërend van blauwgroen tot amber en ultraviolet. Het zien van ultraviolette stralen is voor de hamster juist handig. Door ultraviolette licht te waarnemen kunnen hamsters bijvoorbeeld urine zien.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Waarom knagen knaagdieren? Knaagdieren en konijnen knagen met name om de tanden te slijten. Deze blijven hun hele leven lang doorgroeien en door de knaagbeweging 'schuren' de tanden over elkaar, waardoor ze netjes bijgehouden worden. De scherpe tanden van knaagdieren zijn ook super handig bij het zoeken naar voedsel.
Omdat de diertjes goed kunnen klimmen, moet de inrichting van hun verblijf daarop afgestemd zijn. Neem bijvoorbeeld horizontale tralies en de hamster zal er naar hartelust op klauteren. Ook een tredmolentje vinden ze leuk.''
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Aai je hamster voorzichtig.
Wanneer je hamster zich genoeg op zijn gemak voelt om naar je toe te komen kun je hem gaan aaien. Til je hand langzaam op wanneer hij naar je toe loopt en aai hem. Begin met een vinger en gebruik de rest van je hand wanneer hij zich op zijn gemak voelt.