Voorzitje of achterzitje? Kind in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen.
Vaak starten ouders met een fietsstoeltje voorop. Dit kan volgens veiligheid.nl tot een gewicht van 15 kilo. Dit is ongeveer tot 3 jaar.
Een baby mag in een fietszitje als het voor enige tijd zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld is dit rond de 9 maanden. Er is geen verschil op welke leeftijd een baby in een voorzitje en op welke leeftijd een baby in een achterzitje mag.
Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van negen tot vijftien kilo. Of met een leeftijd van ongeveer negen maanden tot drie jaar oud maar het gewicht is dus altijd leidend.
Kind in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen. Als ze dat gewicht bereikt hebben zijn ze gemiddeld zes jaar.
Bij veel elektrische fietsen is de accu verwerkt in de bagagedrager. Hierdoor is het voor een aantal merken kinderzitjes niet mogelijk deze achterop de fiets te monteren.
Hoe lang je kan fietsen met je baby verschilt enorm van baby tot baby. Sommigen houden het de eerste keer al een half uur vol, terwijl andere al na 5 minuten beginnen te huilen. Het is dus verstandig om het fietsen langzaam op te bouwen, en steeds langere afstanden af te leggen.
Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar
Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje: Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo. Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.
Baby goed aankleden
Kleed je baby goed aan wanneer jullie er op de fiets op uit gaan. Jij krijgt het waarschijnlijk niet snel koud omdat je druk aan het trappen, opletten en sturen bent. Maar je kleintje zit maar voorop en voelt de frisse lucht. Een sjaal is ook in de lente en herfst niet overdreven.
Bevestigen fietszitjes
Niet elk zitje kan op elke fiets worden bevestigd. Het is daarom altijd belangrijk om te kijken welk zitje er op u fiets past. Er zijn twee manieren waarop deze zitjes kunnen worden gemonteerd. Meestal gebeurt dat op de bagagedrager van de fiets.
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
Het belastbare gewicht mag niet meer zijn dan 15 à 40 kg. Boven dit gewicht kan metaalmoeheid ontstaan en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Nederlandse traditie of niet, vanuit veiligheidsoogpunt adviseren wij mensen om geen passagiers mee te nemen op de bagagedrager.
Als je baby zelf kan gaan zitten, kun je hem in het voorzitje van je fiets gaan vervoeren. Ouders vragen zich vaak af wanneer dat moment dan is. Dit is ergens tussen 8-12 maanden. Rond 8 maanden kan een baby als hij neergezet wordt zitten met een rond gebogen rug en gestrekte benen.
Je hoeft je kind ook geen wantjes aan te trekken. Als het regent trek je er aan de voorzijde een regenjasje met capuchon uit dat zich ontvouwt uit een vakje met rits. Door de verstelbare bandjes kan het slaapzakje meegroeien en kan het wel 2 tot 3 winters mee.
Op de meeste elektrische fietsen kun je een kinderzitje monteren aan de bagagedrager. Hier heb je in tegenstelling tot een kinderzitje voor, niet perse een elektrische moederfiets nodig. Bij de meeste e-bikes is de accu verwerkt in de bagagedrager. Om deze reden past niet elk achterzitje op een e-bike.
Het korte antwoord op de vraag of er iemand achterop mag op een elektrische fiets mag is: ja, maar doe het niet tenzij het om een kind gaat. Dat geldt niet alleen voor elektrische fietsen maar ook voor normale fietsen. Wettelijk is het niet verboden om iemand mee te nemen op de bagagedrager van een fiets.
Kan Yepp Mini op elke fiets? Ja, de Yepp Mini fietsstoeltjes (zowel de 'gewone' Mini als de Nexxt) passen op elke fiets, behalve op fietsen met een Ahead-stuurpen. Hiervoor is een aparte adapter verkrijgbaar.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.