Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen.
Zowel naar katten als naar mensen. Bekende ziektes die de teek kan overdragen zijn Ehrlichiose, Babesiose en de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk om uw kat (én uzelf) tegen tekenbeten te beschermen.
Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen.
Een tekenbeet kan voor jeuk en huidirritatie zorgen. Wanneer een teek langer dan 24 uur vastzit in de huid van de kat, kan deze besmettelijke ziekten overdragen. Dit zijn symptomen die de beet van een teek bij je kat kunnen veroorzaken: Zwelling van de huid.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten.
Een teek kan niet door je kleding bijten, maar wel over je kleding lopen. De bloedzuiger zal net zolang zoeken naar een goed plekje om zich vast te bijten.
Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.
Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat? Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Hoe langer de teek vastzit aan uw huisdier, hoe groter de kans dat indien de teek besmet is, deze vervelende ziektes overdraagt. De teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang.
Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme.
Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en waar je haar begint.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
Niet minder dan drie maal in zijn leven moet hij een gastheer vinden, tweemaal tijdens het opgroeien, en eenmaal als volwassen dier om eitjes te kunnen leggen. Een gewone teek legt tienduizenden eitjes, maar deze kunnen binnenshuis nooit uitkomen omdat het daar eenvoudig te droog voor is.
Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten? Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen.
Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat. Ook populair zijn de poten, tussen de tenen, op borst of in de nek.
Hoe ziet een teek eruit bij een kat
Als je kat een dikke, lange vacht heeft, kan het zijn dat je de teek niet ziet. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes.
Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden. Zodra je de teek verwijderd hebt, kun je het wondje even ontsmetten met alcohol.
Kun je dat voorkomen door de kleren een nacht in een emmer met water te zetten met de bedoeling de teken te verdrinken? Nee, dat lukt helaas niet. Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood.
Een teek bijt zich vast aan het dier en zuigt zijn bloed. De beet zelf is niet pijnlijk en het dier merkt het meestal zelfs niet. Misschien heeft het wat jeuk en irritatie.
Van april tot en met oktober zijn teken weer actief. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Tegen TBE/FSME kun je je bij de GGD laten inenten.
Het risico op tekenbeetziekten na een tekenbeet. Stichting Tekenbeetziekten schat dat momenteel gemiddeld 1 op de 10 tekenbeten leidt tot een besmetting met de Borrelia bacterie (veroorzaker van de ziekte van Lyme) of een besmetting met een andere bacterie, een virus of een parasiet.
Ontwikkeling van een tekenlarf
Eenmaal volgezogen (dat kan enkele dagen duren!) maakt de teek zich los en laat zich op de grond vallen. Daar legt de teek een 2000-tal eitjes, waarna de teek sterft.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes.