De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Een keerklep wordt ook wel terugslagklep of terugstroombeveiliger genoemd. Dit ventiel heeft deze naam omdat het ervoor zorgt dat bijvoorbeeld het water dat door de leidingen stroomt maar één kant op kan stromen en niet terug. De klep opent door het water dat ertegenaan drukt en sluit door de zwaartekracht of een veer.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
De beluchter vermindert de druk op de slang bij het sluiten van de kraan waardoor de levensduur van de slang wordt verlengd. De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Wanneer een wasmachinekraan lager zit dan het toestel, bijvoorbeeld in een keukenkastje om de vaatwasser van water te voorzien, is het aanbevolen om een kraan met terugslagklep te gebruiken.
Waar zitten deze kleppen? Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Alle toestellen die zijn aangesloten op de waterleiding, zoals koffieautomaten, (vaat)wasmachines, brandslanghaspels, gevelkranen en oogdouches moeten worden aangesloten met een keerklep. De kleppen dragen bij aan een schone en veilige drinkwaterinstallatie. Reden temeer om de keerkleppen goed te onderhouden.
Keerkleppen zorgen ervoor dat water in één richting stroomt en voorkomt dat verontreinigd of besmet water terugstroomt in de hoofdleiding. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de waterleidingdruk wegvalt. Hoe groter de kans op verontreiniging, hoe zwaarder de beveiliging ofwel keerklep moet zijn.
Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.
Beste wasmachinekraan van Plieger
De beste wasmachinekraan voor een goedkope prijs is die van Plieger. Dit is een betrouwbaar merk die in de loop der jaren een uitstekende naamsbekendheid heeft gecreëerd. De Plieger wasmachinekraan is geschikt voor het aansluiten van een wasmachine en vaatwasser.
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.
Een vaatwasser heeft voor de toevoer van water een wasmachinekraan nodig met 3/4" schroefdraad. Hier sluit je de aanvoerslang op aan. Is de wasmachinekraan in de keuken al in gebruik? Dan kan er een aftakking op de bestaande waterleiding gemaakt worden.
Wat is een terugslagklep? Een terugslagklep is een eenrichtingsklep die vloeistof doorlaat in één richting, maar voorkomt dat de vloeistof in de tegenovergestelde richting stroomt.