Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden,waardoor het frituren langer duurt. De smaak en. kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal...
Schep de verse frietjes uit de olie en laat ze uitdruipen en afkoelen op keukenpapier. Als de frietjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze eventueel invriezen zodat je een voorraadje voorgebakken friet in de vriezer hebt liggen. Wil je de frietjes echt vers eten sla je deze stap over.
Afgekoelde voorgebakken frieten kun je heel goed invriezen. Leg ze naast elkaar op een schaal laat de frieten los van elkaar bevriezen.Doe de bevroren frieten in een diepvrieszak. Ze blijven zeker een maand of twee goed.
Wanneer u alle friet heeft voorgebakken, en de friet uitgelekt is op het papier, kunt u de friet afbakken of invriezen. U kunt de friet invriezen, maar houdt u er rekening mee dat deze niet zo lang goed blijft als supermarktfriet. Geadviseerd wordt dit niet langer dan enkele weken in de vriezer te bewaren.
Voorgesneden en verpakte verse frieten moeten worden bewaard bij 0° tot 7° en de houdbaarheidsdatum van het product moet in acht worden genomen. Als de verpakking eenmaal geopend is, mogen de verse frieten maximaal 12 uur in water van 0° tot 7° worden bewaard.
Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Tip: Gebruik je diepvriesfrietjes? Laat ze dan ontdooien voor je ze in het vet gooit. Zo is het temperatuurverschil minder groot en worden je frietjes lekker krokant.
Zo denkt maar 5,3% van de ondervraagde personen dat patat en frituursnacks langer dan een jaar in de diepvries mogen, terwijl die probleemloos tot 24 maanden houdbaar blijven. Van de respondenten meent 37,6% dat vis maar twee maanden houdbaar blijft in de diepvries.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
Houd de aardappelen goed in de gaten en zet de warmtebron uit als ze goudgeel zijn. Kook rauwe zelf gesneden aardappelen even kort voor het bakken (blancheren). Dit verlaagt de hoeveelheid suikers aan de buitenkant. Hierdoor worden de aardappeltjes minder bruin en ontstaat minder acrylamide.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Vul het mandje met 300 g diepvriesfrieten. Bak ze goudgeel in 14 min op 190°C. Schud halverwege de bereiding en bij het opdienen een keer goed op.
Wat belangrijk is als je verse frietjes of aardappelschijfjes gaat maken, is dat je de gesneden aardappel een half uur in koud water laat weken. Hierdoor haal je het zetmeel van de aardappel, wat anders zou verbranden. Gebruik om af te bakken een olie die zo neutraal mogelijk is.
De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.
Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren. Ook (magere) melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en slagroom vries je beter niet in.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Vooral vlees, brood en groenten moeten het bekopen. Wij bieden slachtofferhulp. Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen.
Hoe lang moeten frietjes in de airfryer? Met een airfryer kun je natuurlijk ook frietjes uit de vriezer bereiden. Bevroren ovenfriet of airfryer friet moet 18 minuten op 200 ºC.
Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.