Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas. Papiervezels verliezen tijdens het recyclingproces een deel van hun sterkte-eigenschappen; de vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden.
In de volksmond noemen we deze afvalstroom 'oud papier', maar deze is onderverdeeld in twee soorten, namelijk papier en karton. Karton kan maximaal 10 keer gerecycled worden en papier recyclen kan zo'n 7 keer. De kwaliteit van deze materialen blijft niet hetzelfde, omdat de houtvezels steeds wat korter worden.
Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier.
Karton is een natuurlijk product en kan door karton recycling tot wel 25 keer worden hergebruikt. Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het materiaal goed genoeg is. Zonde dus om het materiaal weg te gooien bij het restafval, want dan gaat de waardevolle grondstof verloren.
De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek. In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar.
Papier kan niet oneindig gerecycleerd worden. Na elke bewerking vermindert de kwaliteit van de houtvezels. De vezels kunnen gemiddeld vijf tot zeven keer opnieuw worden gebruikt. Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, kunnen nieuwe vezels worden toegevoegd.
Al het papier dat voor minstens 50% uit hergebruikte papiervezels bestaat, wordt aangeduid als gerecycleerd papier. Het andere deel bestaat uit (nieuwe) houtvezels. Er bestaat ook 100% gerecycleerd papier: dat is papier dat geen nieuwe houtvezels bevat.
We zijn nooit meer gestopt met het recyclen van papier. Inmiddels heeft papier wereldwijd een terugwin percentage van 58.6% en doen we het in Europa nog beter. Hier wordt namelijk maar liefst 72.5% van het papier weer opnieuw gebruikt en gaat dus slechts 27.5% verloren (bron).
Papier en karton wordt door een ophaler naar een erkend sorteerbedrijf afgevoerd waar alle onzuiverheden manueel uit het oud papier uitgesorteerd worden. Vervolgens wordt het in balen geperst en afgevoerd naar een papierfabriek die het papier recycleert.
Na de inzameling gaat het oud papier naar een regionaal verwerkingsbedrijf. Door het papier na reiniging en sortering op te lossen in water wordt het papierpulp: vezelbrij.Vervuiling zoals plakband, paperclips en nietjes wordt verwijderd.
Papierrecycling draagt bij aan duurzaamheid. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout. Alle Nederlanders, bedrijven en gemeenten maken samen de papier- en kartonkringloop mogelijk en werken zo mee aan de verduurzaming van de samenleving.
Dat heet Design for Recycling. Nederland is koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. 87% van dat papier en karton wordt ingezameld en gerecycled en 89% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit oud papier en -karton.
Nieuwe papiervezels zijn afkomstig uit natuurlijke materialen zoals bomen; er worden dus minder bomen gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Een ander voordeel is dat papierfabrieken, die gerecycled papier maken, minder energie, minder water en chemicaliën gebruiken om dit soort papier te maken.
Papier en karton kunnen 6 tot 7 keer gerecycled worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld glas en blik, wat oneindig gerecycled kan worden. In het proces van papierrecycling, worden de vezels telkens korter waardoor de papiervezels een deel van hun kracht verliezen.
Om te beginnen: ja, een kartonnen doos mag ook in de papierbak. 'Karton is gemaakt van hetzelfde basismateriaal, namelijk papiervezels', zegt Hielke van den Brink, directeur van Stichting Papier Recycling Nederland. En papiervezels kun je een tweede leven geven.
De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo.
Hoewel kassabonnetjes vaak van papier zijn gemaakt, mogen ze niet bij het oud papier worden weggegooid. Dit komt doordat kassabonnetjes meestal een coating bevatten die niet recyclebaar is.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Bij de vervaardiging van nieuw papier en karton zijn, afhankelijk van de te maken nieuwe papier- of kartonsoort, verse (hout)vezels of oud papier als grondstof nodig. Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het oud papier en karton goed is. Dat wil zeggen: schoon en droog.
Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose (pulp), een belangrijk bestanddeel van hout. Zowel gerecycled papier als nieuw papier heeft water en energie nodig voor de productie.Dat zorgt voor milieubelasting. Het kost evenveel energie om papier te maken van oudpapier als van hout.
Voedsel uit kartonnen verpakkingen, zoals rijst, pasta en cornflakes is veilig om te eten. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt.
Recycling van papier en karton is onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging. Door hergebruik vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen, wordt afval voorkomen en ervoor gezorgd dat CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton.
Je kunt papier maken met alleen maar restjes oud papier, deze doe je in een blender tot het een pulp is en dit gebruik je vervolgens als basis voor je nieuwe handgemaakte papier. Wat ik echter aanraad is om aan die mix ook wat papierpulp van cellulose vezels toe te voegen.